Ambasada Rusije u BiH -
Ruska Federacija nije učestvovala u radu sjednice političkih direktora PIK-a iz razloga što ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika imenovanog mimo Savjeta bezbjednosti UN-a, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

- Željeli bismo skrenuti pažnju da i sama Kancelarija visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra 2021. godije koji je odobrio PIK, direktno se navodi da PIK predlaže kandidata za poziciju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti, koji je odobrio Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u BiH, odobrava navedenu kandidaturu - ističe se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade smatraju da su razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i odbijanje partnera iz PIK-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

- Vjerujemo da predloženi komunike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Dejtonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta - dodaje se u saopštenju.

Ambasada Ruske Federacije ističe da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između svih stranau BiH na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa.

- To se odnosi i na spoljnpolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIK-a u okviru Dejtona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u - naglašava se u saopštenju.

Ambasada je ponovila da se Ruska Federacija kao jedan od svjedoka Dejtona zalaže za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH.

- Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH - zaključuje se u saopštenju.