Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer pri predlaganju njegove kandidature nije ispoštovan princip konsenzusa i nije dobijeno odobrenje Savjeta bezbjednosti UN-a.

Komentar u vezi sa notom Ambasade Rusije u BiH o nepriznavanju legitimiteta Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, objavljen na Fejsbuk stranici Ambasade, prenosimo u cijelosti:

Prije svega, željeli bismo naglasiti principijelni stav Narodne Republike Kine, zasnovan na međunarodnom pravu, čija je potporna struktura Organizacija ujedinjenih nacija.

U kritici našeg koraka vidimo da mnogim nedostaje razumijevanja specifičnosti aktivnosti Upravnog odbora, uključujući postupak imenovanja visokog predstavnika.

Čitav niz dokumenata - Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a, dokumenti Savjeta za provođenje mira i njegovog upravnog odbora i, na kraju krajeva, ustaljena praksa - predviđa sljedeću proceduru za izbor visokog predstavnika.

Upravni odbor (ranije na nivou ministara spoljnih poslova, zatim na nivou političkih direktora, sada smatraju da je dovoljan nivo ambasadora u Sarajevu) vršio je - isključivo putem konsenzusa - izbor kandidata za visokog predstavnika, koji je zatim bio potvrđen rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a.

Upravo na toj proceduri su uvijek, to naglašavamo - uvijek - insistirali naši zapadni partneri. I jasno je zašto. Svaki put su morali dobiti odobrenje Savjeta bezbjednosti UN-a kako bi visoki predstavnik mogao koristiti cijeli arsenal svojih ovlašćenja.

Što se tiče konsenzusa, podsjećamo da je ova procedura bila ispoštovana čak i prema Pediju Ešdaunu, sa čijom se kandidaturom Moskva u početku nije slagala. No, kao rezultat mukotrpnog diplomatskog rada, bio je postignut sporazum. Pritom, retrospektivno, Ešdaun, blago rečeno, za nas nije bio idealan.

Što se tiče odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a, upravo su se naše zapadne kolege "probudile" kada su vidjeli da Kristijan Švarc Šiling nema odgovarajuću rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a. Onda je bio smišljen oblik razmjene pisama između generalnog sekretara UN-a i predsjednika Savjeta bezbjednosti UN-a kao "placebo" kako bi barem na taj način osigurali njegovu legitimnost. Sada je ovaj presedan izvrnut i iskorišten kao navodni dokaz da nema potrebe za rezolucijom za Kristijana Šmita.

Razumijemo ovu "specijalnu operaciju". Svaki put dosljedno ističemo da su se visoki predstavnik i njegova kancelarija odvojili od dejtonske agende, da se Dejton koristi kao "paravan" za provođenje sebične geopolitičke agende koja ne odražava težnje čitavog bh. društva. Zato se OHR pretvorio u "robota" koji je odavno izgubio dejtonsku ulogu strpljivog posrednika u procesu stabilizacije.

Optuženi smo da pokušavamo destabilizovati situaciju u BiH. Ali upravo najnoviji primjer svojevoljne izmjene u krivičnom zakonodavstvu jasno pokazuje ko destabilizuje situaciju, pritom ne samo u BiH, već i daleko izvan njenih granica.

Zapravo, destabilizacijom se bavi taj ko grubo krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - direktno ili posredno.

Mi nismo protiv gospodina Kristijana Šmita. Cijenimo njegovu političku težinu, uzimamo u obzir znanje i iskustvo poslovanja "na balkanskom smjeru". Ali prema Kristijanu Šmitu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Savjeta bezbjednosti UN-a. Stoga je za nas nelegitiman kao visoki predstavnik.