Crna Gora (foto: Mondo) -
Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić rekao je da je od vlasti Crne Gore zatražio pojašnjenje novih mjera koje se tiču prelaska granice, a dotiču i građane BiH.

Jukić je pojasnio da je Ambasada BiH juče uputila službeni upit Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore sa molbom za pojašnjenje da li će državljani BiH moći da prelaze granicu u skladu s praksom od prethodnih nekoliko sedmica, a tiče se vrste testova vezanih za virus korona.

- Treba imati u vidu da veliki broj državljana BiH planiraju provesti odmor u Crnoj Gori. Čim dobijemo odgovor u službenoj komunikaciji, proslijedićemo ga nadležnim institucijama BiH kako bi mogle obavijestiti naše građane o uslovima putovanja u Crnu Goru - rekao je Jukić za portal Kliks.

Vlada Crne Gore objavila je na svom sajtu da državljani BiH mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na virus korona ili pozitivan rezultat antitijela na Kovid-19 dobijen Elisa serološkim testom koji ne mogu biti stariji više od 72 časa.

Ova odluka odnosi se državljane zemalja sa "žute liste" na kojoj su, osim BiH, Srbija, Albanija, Australija, Izrael, Liban, Sejšeli, Singapur, SAD i Sjeverna Makedonija.

Odluka, koja je stupila na snagu danas, odnosi se i na državljane sa "zelene liste" ako su u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravili u nekoj od država sa "žute liste".

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine.