Vlasti Sjedinjenih Američkih Država uputile su zvaničan dopis velikim kontejnerskim brodarskim kompanijama da su u Americi nepoželjni brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore.
Italijansko-švajcarska brodarska i logistička kompanija „Mediterranean Shipping Company“ (MSC) počela je masovno da otpušta crnogorske pomorce zbog lošeg imidža koji ih prati u poslednje vrijeme, pošto je više crnogorskih pomoraca u svijetu „palo“ zbog organizovanog šverca narkotika.brod-droga.jpg

Nakon nedavne rekordne zaplijene kokaina koji je prošvercovan u SAD na megakontejnerskom brodu „MSC Gayane“ u luci Filadelfiji, na kojem je 18. juna pronađeno skoro 20 tona kokaina vrijednog oko 1,3 milijarde dolara, pri čemu je uhapšeno šest pomoraca, od čega četvorica iz Crne Gore, vlasti SAD odbijaju da prihvataju brodove sa posadama iz Crne Gore.

Podsjetimo, nezvanične računice govore da samo pomorci koji plove za italijansko-švajcarskog giganta MSC godišnje zarade i u Crnu Goru unesu oko 70 miliona evra, od čega živi još minimum 8.000 članova njihovih porodica.

Za sada je nažalost neizvjesno kakve će sve posljedice imati eventualna odluka SAD da zabrani pristup pomorcima iz Crne Gore na svoju teritoriju, kao i koliko će ljudi zbog toga možda da izgubi posao.