Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je slavski kolač i služio liturgiju u crkvi Svih Svetih na Velikom Pijesku kod Bara, koja danas proslavlja hramovsku slavu.
Mitropolit Amfilohije (foto: Sputnik / Dejan Simić) -

Mitropolit Amfilohije je poslije liturgije izjavio da i danas ima onih koji ruše i skrnave svetinje, kao i onih kojih ih obnavljaju, obnavljajući svoju dušu i verujući u vaskrsenje.

- Nadam se da će i ova naša vlast ipak konačno riješiti da ne bude zapamćena kao rušitelji, jer pokoljenja djela sude, nego kao onaj koji gradi i izgrađuje, kao što će biti zapamćeni svi oni koji su sebe ugradili i ugrađuju u ovu svetinju obnavljajući je - rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je dodao da od vlasti očekuju dozvolu za gradnju i da od njih zavisi dalja obnova ne samo ove, već i svih drugih srušenih i vremenom urušenih svetinja.

- Sve što gradimo i obnavljamo, gradi se za narod Božji, za Crnu Goru, za potomstvo, niko neće da nosi to odavde - poručio je Amfilohije, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Crnoj Gori je, inače, za danas zakazan nastavak litija, koje se organizuju zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovesti, a bile su prekinute usljed pandemije virusa korona.

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović rekao je da će litije biti organizovane u skladu sa propisanim mjerama, odnosno isto onako kako su organizovana i druga javna okupljanja ovih dana.