Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Jovan D. Radović) -
Litije u Crnoj Gori ponovo će biti nastavljene od nedjelje, 14. juna, najavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je povodom slave Radija "Svetigora" večeras osveštao i prelomio slavski kolač u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je podsjetio da se u proteklih godinu dana preko talasa "Svetigore" čula poruka: "Ne damo svetinje" koja je započela upravo u Hramu Hristovog Vaskrsenja kada se narod Božiji zakleo da neće dati da budu oskrnavljene svetinje i "da ih bezbožnici otmu i prisvoje".

- Prošla je godina od tada. Nažalost, oni koji su na vlasti nastavljaju da podržavaju taj zločinački zakon i tvrde da svetinje koje su ovdje građene od apostolskih vremena i od vremena Svetog cara Konstantina i carice Jelene ne pripadaju narodu, već njima - naveo je vladika Amfilohije.

On je poručio da se nada da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom.

Mitropolit Amfilohije je naveo da su se svi nadali da će poslije devedesetih godina prošlog vijeka gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati, ali da se taj progon opet povampirio.

- I ja sam privođen na suđenje kao nasljednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika /budimljansko-nikšićki/Joanikije sa osam sveštenika. Sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodnom obavljali litiju. Poslije godinu i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedjelje svih svetih - poručio je mitropolit Amfilohije.

On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica pomoći da se u Crnoj Gori "zaustavi virus bratomržnje i bogomržnje na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju".

- A što se nas tiče, Crkve Božije, mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od Nedjelje svih svetih ponovo da služi molebane mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše Crkve i u isto vrijeme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove i da svjedoče - poručio je mitropolit Amfilohije.