Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
 
Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je dijalog Beograda i Prištine, koji se danas na tehničkom nivou nastavlja u Briselu, farsa jer niko sa zapada ne želi da zavrne ruku Prištini i kaže joj da prestane histerisati, ali da Srbija treba da pregovara i jača svoje ekonomske i druge pozicije.

Anđelković je rekao da oni koji su izvršili agresiju 1999. godine sada sprovode tihu agresiju i nastavljaju da ohrabruju samoproglašeno Kosovo, a da je na Srbiji da i u takvim okolnostima jača svoj imidž i nastavi da privlači investitore.

- Treba da pričamo, da razbijamo matricu u svetu da smo za sve krivi i da ojačamo svoju ekonomiju, vojsku - izjavio je Anđelković za Televiziju "Pink".

U današnjoj, novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a Prištinu potpredsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Besnik Bisljimi.

Domaćin sastanka delegacija Beograda i Prištine biće specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Iako je šef diplomatije EU Žozep Borelj za kraj jula najavio novu rundu dijaloga na visokom političkom nivou, iz Brisela je saopšteno da će "mogući sastanak" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija biti "kada za to dođe vrijeme".

Petković je uoči pregovora rekao da će delegacija Beograda, prije svega, pokrenuti pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da riješi - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko.