Anina slika biće na razglednici Trebinja

TREBINJE - Petnaestogodišnja Ana Ćurić pobjednica je likovnog konkursa "Turistički motiv Trebinja" jer je naslikala najljepšu sliku, koja će biti štampana u razglednicu ovoga grada.

Konkurs je raspisala Turistička organizacija Trebinje u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma, a povodom 50 godina postojanja Osnovne škole "Vuk Karadžić", koju je tada pohađala Ana.

Direktor ove škole Aleksandar Vukanović je pojasnio da je na ovu temu pristiglo oko 200 radova učenika od VI do IX razreda, da bi u uži krug ušlo 10 do 20 radova, a tada učenica devetog razreda, koja je sada već gimnazijalka, sa svojim akvarelom kolažnih motiva Trebinja izabrana je za najbolju.

"Ono što nas oduševljava jeste da su djeca tog uzrasta prepoznala motive grada Trebinja i na svoj način, iz svoga ugla i svojim očima prikazali svoj grad, a na ovoj razglednici konkretno se to izuzetno dobro vidi jer je naslikala saborni hram, Perovića most i motiv Starog grada", istakao je Vukanović, napominjući da je Ana i ranije pobjeđivala na konkursima likovne kulture, te da je izuzetno talentovana ne samo za likovnu umjetnost, već je jako uspješan učenik.

Ana Ćurić je kratko pojasnila da je razmatrala različite mogućnosti motiva svoga grada, te da joj je najteže bilo odabrati motiv, a kada se odlučila - za nekoliko dana je naslikala cijelu kompoziciju.

"Mnogo mi je drago što će se moj rad štampati kao razglednica našeg prelijepog grada, što je i veliki podstrek za moje dalje bavljenje ovom umjetnošću, koju jako volim”, dodala je ona.

Nikola Kokić iz Turističke organizacije Trebinje je istakao da su na ovaj način željeli integrisati djecu u turističke tokove i upoznati ih sa turističkom ponudom, a pola vijeka jedne osnovne škole je bio idealan povod za konkurs otvoren u "Vuku Karadžiću".

"Osim integracije djece u turističke tokove, naša je želja bila i da ih animiramo kako bi možda i oni sutra bili nosioci turizma i turističkih promjena u našem gradu", rekao je Kokić, pojasnivši da će rad Ane Ćurić biti štampan kao razglednica koja će se prodavati u turističkom Info-centru u Trebinju, a biće promovisana i na sajmovima.