Čedomir Antić, istoričar - Foto: SRNA
Istoričar Čedomir Antić ocijenio je da najava Kristijana Šmita da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Srpskoj i FBiH u stvari predstavlja objavu rata i pokušaj zarobljavanja duha, ali da je to unaprijed osuđeno na propast.

- Vjerujem da se radi o potpunom licemjerju, koje je sasvim očigledno - rekao je Antić Srni.

On je ocijenio da Šmit misli da će stvoriti autoritet kroz silu, što ne može da se dogodi, te dodao da se nigdje u svijetu različitim narodima ne nameću programi istorije.

Antić, koji je osnivač nevladine organizacije "Napredni klub" iz Beograda, koja se bavi pravima Srba u regionu, podsjetio je da je od 2009. godine do danas ovaj klub izbrojao bar sedam puta da njemački, francuski, američki, britanski političari i predstavnici govore o tome da u BiH treba da živi jedan narod.

- Oni se prave da ne razumiju složenost situacije u BiH i da ne znaju koliko je sile trebalo da u njihovim državama, Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji postane jedan narod - rekao je Antić.

Prema tome, kaže, koliko god se lažni visoki predstavnik, iza koga ne stoji UN već nekoliko zapadnih sila, predstavlja kao neutralan, ovo je u stvari "objava rata".

- Znamo da on uz pomoć NATO-a može da nametne mnogo toga, ali ja bih podsjetio da naš narod u Turke i Hrvate nisu pretvorili osmanski sultani i austrijski ćesari, pa neće ni on - rekao je Antić.

On je dodao da je u ovom slučaju pokušaj zarobljavanja duha, ali da je taj pokušaj unaprijed osuđen na propast, te upitao zašto Šmit misli da može silom, vrlo bijednom koju ima na raspolaganju, da uništi duhovno, identitetski i prosvjetno jedan narod koji postoji 1.300 godina.

Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik za BiH, izjavio je da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i FBiH.