E0C7DC23-FF40-4398-A5BB-37B98EC25631.jpeg
Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane koji koriste električne trotinete kao motorno vozilo za prevoz na javnoj ili privatnoj površini da poštuju zakonske odredbe koje se tiču ove kategorije.


Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH propisao je da postoje četiri vrste lakih električnih vozila (1, 2, 3. i 4. klasa). Na vozila iz klase 1 i klase 3 primjenjuju se saobraćajni propisi koji se odnose na pješake. Da bi se upravljalo ovom vrstom vozila potrebno je da lica posjeduju identifikacionu potvrdu i naljepnicu za vozilo s kojim se kreću. Na laka električna vozila iz klase 2 i 4 primjenjuju se saobraćajni propisi koji se odnose na saobraćaj bicikala. Lica koja koriste ovakva vozila potrebno je da: posjeduju identifikacionu potvrdu i naljepnicu, da imaju više od 14 godina, posjeduju potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima i da za vrijeme vožnje nose na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.


S obzirom, da vremenske prilike pogoduju vožnji lakih električnih vozila, apelujemo na sve vlasnike da upotrebu prilagode zakonskim propisima, prije svega da koriste kacigu. Činjenica je da upotreba kacige smanjuje rizik od smrtnih ishoda za 85%. Povrede koje nastaju prilikom sudara ili padova sa lakih električnih vozila u najvećem broju su povrede glave, ruku i nogu.


Svi vozači lakih električnih vozila prvo moraju dobro da savladaju vještinu upravljanja ovim vozilima, jer je jedan od razloga u učestvovanju u saobraćajnim nezgodama nestručno upravljanje. Takođe, prije učestvovanja u saobraćaju neophodno je da se provjeri da li je trotinet ispravan, da li su gume dovoljno naduvane, da li je volan podešen na visinu koja odgovara vozaču, da li kočnice rade. Da bi bezbjednost na trotinetu bila na većem niovu, potrebno se obući i obuti adekvatno. Odjeća koja visi ili ima trake može da se uplete u točkove, što je direktni uzrok pada, najbolje je obuti zatvorenu obuću, em su povrede blaže, em takva obuća bolje prijanja na podlogu što omogućava stabilnije upravljanje.

U 2023. godini, zabilježen je jedan slučaj u kome je jedno maloljetno lice zadobilo povrede prilikom pada sa električnog trotineta.


Policijski službenici Policijske uprave Trebinje će u narednom periodu da vrše pojačanu kontrolu vožnje lakih električnih vozila, kako bi se mogućnost učestvovanja u saobraćajnim nezgodama kao i zadobijanja povreda svela na minimum.