Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao i da je ne ostavljaju bez nadzora.


Prije nego što se napusti mjesto gdje je vatra gorjela potrebno je dobro provjeriti da li je ugašena.
Odlukama opština propisano je zabranjeno paljenje vatre: na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10., u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.
Paljenje vatre je dozvoljeno samo pod nadzorom i uz obezbjeđenje sledećih uslova:
Paljenje prijaviti nadležnoj policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici;
Paljenje vršiti za vrijeme mirnog vremena uz obezbjeđenje priručnih sredstava za gašenje vatre;
Oko mjesta predviđenog za paljenje obezbjediti pojas širine 3 metra, očišćen od trave, korova i drugog zapaljivog materijala ili uzorati brazdu širine 2 metra;
Lice koje je palilo vatru dužno je prije napuštanja mjesta da je u potpunosti ugasi.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u prvih pet mjeseca 2017 evidentirano je 70 šumskih požara. Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.