How To Type Apple Logo Symbol On iPhone And iPad

Američka kompanija Apple je na korak do toga da prva u svijetu dostigne tržišnu vrijednost od 3.000 milijardi, čime bi ovaj tehnološki div postao vrijedniji od nemačkog tržišta kapitala ili cijele britanske privrede.

Ovakav razvoj situacije se dešava nakon samo godinu dana otkako je Apple dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara, pošto je prethodno, 2018. godine, prekoračio magičnu liniju od 1.000 milijardi, izvještava agencija "Blumberg".

Akcije kompanije su u srijedu zatvorene na Vol Stritu na nivou od 175,08 dolara. Apple-u je potrebno da dostigne cijenu od 182,85 dolara po akciji, kako bi stigao do željene tržišne vrijednosti od tri biliona dolara, prenosi Raša tudej.

U dosadašnjem toku godine, akcije Apple-a su porasle za skoro 30 procenata, nakon silovitog rasta od 80 posto prošle godine. Rivalske kompanije, kao što su Microsoft, Amazon, Alfabet i Tesla, zabilježile su povećanje vrijednosti između 10 i 70 odsto.

"To je fenomenalno dostignuće koje podvlači neverovatnu dominaciju amerčkih tehnoloških firmi. Još toliko toga tek treba da ponudi Apple, što vas tjera da se zapitate koja je sljedeća linija koju će preći i koliko veliki mogu da postanu", rekao je za "Blumberg" Krejg Erlam, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Apple korporacija, sa sedištem u Kaliforniji, na kratko je izgubila titulu najvrijednije privatne kompanije na svijetu od Microsofta ranije ove godine. Pad je uslijedio nakon izjave generalnog direktora Tima Kuka o poremećaju u lanca snabdijevanja zbog pandemije i trenutnim problemima kompanije da se izbori s globalnom nestašicom mikročipova i komponenti za proizvodnju pametnih telefona, laptopova i tableta.