Solarni paneli - Foto: ilustracija
Dva najbogatija Australijanca pridružila su se ambicioznom projektu snabdijevanja Singapura solarnom energijom putem podmorskog kabla, investicijom od 210 miliona australijskih dolara (152 miliona američkih dolara).

Privatne kompanije Endrjua Foresta, osnivača giganta za proizvodnju rude gvožđa Forteskju Metalsa, i Majka Kenon-Bruksa, suosnivača softverske firme Atlasijan, odlučile su da povećaju ulaganje u projekat "San Kejbl" (Sun Cable) za snabdijevanje regiona obnovljivom energijom, saopštile su dvije kompanije, prenosi Rojters.

Forest je najbogatiji čovjek u Australiji, a Kenon-Bruks je drugi, prema listi domaćih milijardera australijskog magazina Fajnenšel Rivju za 2021. godinu.

Njihovo ulazak u taj projekat je odraz interesa da igraju ulogu u globalnoj tranziciji na održivu energiju. Međutim, imajući u vidu iznos doprinosa koji su najavili u projekat koji košta više od 20 milijardi australiskih dolara (14,5 milijardi dolara), nije jasno kako će on na kraju biti finansiran.

- Vizija kompanije San Kejbl će omogućiti da Australija postane vodeći svjetski proizvođač i izvoznik obnovljive električne energije i omogućiti dekarbonizaciju. Ovo povećanje kapitala je ključan korak - naveo je Forest u saopštenju.

Kenon-Bruks, koji nedavno nije uspio da kupi vodećeg australijskog proizvođača električne energije AGL Enerdži kako bi ubrzao svoj izlazak iz fosilnih goriva, rekao je da ovo ulaganje “vodi Australiju korak bliže ka realizaciji njenog izvoznog potencijala obnovljive energije“.

Kompanija San Kejbl je saopštila da će njen energetski kabl Australija-Azija dužine 5.000 kilometara, od 2027. prenositi struju iz najveće svjetske solarne farme u sjevernom dijelu Australije u Singapur i šire.

Projekat ima za cilj da obezbijedi Singapuru do 15 odsto energetskih potreba.

Indonezija je prošlog septembra dala San Kejblu dozvolu za sprovođenje podvodnih istraživanja nakon što se kompanija obavezala da će uložiti 2,5 milijardi dolara u tu zemlju.