Prva autlet prodavnica prehrambenih i higijenskih proizvoda otvorena je u Banjaluci i ujedno je prva trgovina ovog koncepta u RS, a u Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da bi mogla biti i jedina jer će takve radnje opstati samo u većim gradovima.


Autlet prodavnice su koncept trgovina u kojima se od dobavljača povlače zalihe robe koje nisu uspjeli da plasiraju na tržište.


U pitanju su ispravni proizvodi koji imaju manja oštećena na ambalaži ili im ističe rok trajanja, ponekad je riječ o roku koji ističe tek za nekoliko mjeseci.


Marinka Stojić, master geograf za oblast zaštite životne sredine, koja je zajedno sa suprugom Rankom vlasnik prve ovakve radnje u Banjaluci, kaže da je oduvijek maštala da uradi nešto za dobrobit svih.


"Suprug i ja smo željeli da damo ljudima mogućnost kupovine prepoznatljivih prehrambenih i neprehrambenih brendova po znatno nižim cijenama", kazala je Stojićeva.


Dodala je da je poražavajući podatak da se u BiH dnevno baci oko 500 tona hrane, kada sa druge strane imamo veliki broj siromašnih građana.


Ističe da je jedina prepreka ovakvim prodavnicama mentalitet građana, kojima nije jasno kako se takva roba može nuditi po tako niskim cijenama.


"Želimo da objasnimo građanima da je riječ o valjanoj robi, za koju imamo obrasce od dobavljača kojima je garantovana ispravnost hrane", kazala je Stojićeva.


Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da podržava otvaranje ovakvih radnji uzevši u obzir u kakvom finansijskom stanju se nalazi stanovništvo u RS.


"Bilo bi bolje da imamo stanovništvo koje ima mogućnosti da kupuje hranu po redovnim cijenama, ali u ovim uslovima u kojima se trenutno nalaze građani, gdje penzioneri imaju mala primanja, a dio ljudi je nezaposlen, dobro dođe svako sniženje, a posebno jer je u pitanju hrana koja je još sigurna za upotrebu", kaže Škrebić.


Istakao je da ipak smatra da ovaj tip prodavnica može opstati samo u većim gradovima.


"Roba kojoj se bliži istek roka upotrebe nema vremena da čeka na kupca, a u manjim sredinama bi, nažalost, na kraju opet propala", kazao je Škrebić.


Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, rekao je da mu je drago kada se otvaraju radnje koje će na neki način pomoći stanovništvu, ali da je ipak pristalica da se višak hrane poklanja javnim kuhinjama.


"Bolje bi bilo da se takva hrana donira, jer bi bilo od veće pomoći građanstvu, a lakše bi je i brže kontrolisali", rekao je Marjanović.


Izvor NN