Avion kompanije Wizz Air iz Budimpešte sletio je jutros na Sarajevski aerodrom čime je ozvaničeno uspostavljenje aviolinije na relaciji Sarajevo - Budimpešta.


Nova niskobudžetna linija, uz povoljan red letenja s dva leta sedmično, omogućiće putnicima iz Bosne i Hercegovine da po cijenama koje počinju od 39,99 KM posjete Budimpeštu.
Ambasador Mađarske u BiH Jozsef Negyesi izjavio je na konferenciji za medije jutros u Sarajevu da je povezanost osnovni uslov za uspješno održavanje odnosa između zemalja, te je vlada njegove zemlje odlučila da promijeni dosadašnju nepovoljnu situaciju i raspiše koncesijsku nabavku za upravljanje vazdušnim prometom prema pet glavnih gradova na zapadnom Balkanu.
- Pobjednik tendera, kompanija Wizz Air će pokretanjem aviolinije spojiti naša dva glavna grada - rekao je Negyesi i dodao da će time biti ispravljen dosadašnji nedostatak organizovanog transporta putnika i robe između Mađarske i BiH.
Direktor korporativnih poslova Wizz Aira Owain Jones rekao je da nova linija od Sarajeva do Budimpešte ističe njihovu posvećenost da pruže putnicima iz Bosne i Hercegovine još jeftinije aviokarte do Budimpešte i još 61 destinacije iz cijele Evrope, koje su dostupne kroz njihovu mrežu letova iz Budimpešte.
- Očekujemo da će direktna linija potaći dolazak turista u dinamičan glavni grad Bosne i Hercegovine i da će učvrstiti veze između dviju zemalja - rekao je Jones. Ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević rekao je da se nada da će uskoro biti uspostavljena i željeznička veza s Mađarskom, kao i cestovna završetkom izgradnje koridora 5-C.
Poželio je svima da putuju do Budimpešte, te dodao da je siguran da će i poslovne i turističke veze biti ojačane uspostavljanjem aviolinije.
Nova linija Sarajevo - Budimpešta je jedina direktna aviolinija između Bosne i Hercegovine i Mađarske.
FENA