20230531_105939-min.jpg (280 KB)

Trebinjski azil za pse „Danica“, u saradnji sa Odjeljenjem za komunalno- inspekcijske poslove, dobio je dozvolu za izvoz pasa u inostranstvo, a u toku su obuke zaposlenih.

Dozvola je dobijena osam mjeseci nakon otvaranja novog azila i nekoliko mjeseci provjere rada, kaže za Radio Trebinje upravnik Sanja Marković.

Marković navodi da će na ovaj način osloboditi nešto mjesta u azilu, koji je popunjen od prvog dana rada.

Ona poziva sve vlasnike da ispune zakonske obaveze o držanju pasa koje podrazumijevaju obavezno mikročipovanje i sterilizaciju pasa, ukoliko vlasnik životinje ne želi da njegov ljubimac ima štenad.

„Uvezivanjem svih nadležnih i sankcionisanjem neodgovornih ćemo spriječiti nove pse na ulicama grada. Naši radnici su uveče kupili pse sa ulica, ali ujutru se pojave novi. Bilo je i pasa koji su čipovani kao lutalice u Mostaru, a pse čipovane kod nas su nalazili ispred azila u Herceg Novom“, navela je ona.

Kako rješiti problem pasa lutalica u naseljima i na ulicama u centru grada raspitali smo se i u gradskom Odjeljenju za komunalno- inspekcijske poslove.

Ono što su nam odgovorili je da će do kraja mjeseca komunalni policajci i inspektori obilaziti naselja i razgovarati sa vlasnicima pasa da moraju ispuniti zakonsku obavezu, odnosno da njihovi ljubimci moraju biti čipovani.

Objašnjavaju da tek nakon što svi psi budu čipovani se može i znati ko je ostavio psa na ulici, a nedogovorni vlasnik snositi posljedice.

Novo vozilo

Azil „Danica“ je nedavno dobio i namjensko kombi vozilo, koje su zajednički obezbijedili Grad Trebinje i britanska organizacija „Network For Animals“.

Vozilo će služiti za izvoz pasa, odnosno njihov bezbjedan transport.