Nakon slijetanja na sarajevski aerodrom aviona u kojem se nalazio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, došlo je do verbalnog i kratkog fizičkog sukoba između obezbjeđenja turskog predsjednika i pripadnika Granične policije BiH, izjavio je Srni direktor ove policije Zoran Galić.Incident Sarajevo.jpg

Galić je rekao da je do ovog nemilog događaja došlo zbog nedoličnog ponašanja Erdoganovog obezbjeđenja i nepoštivanja propisanih zakonskih procedura i da je veći incident izbjegnut samo zahvaljujući prisebnosti i profesionalnosti pripadnika Granične policije. 

“"Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbjeđenje predsjednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode"- rekao je Galić.

Direktor GP BiH Zoran Galić je istakao  da  članovi Predsjedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvijek poštuju zakone drugih država.

„Zamislite samo da je neka naša delegacija na taj način pokušala da uđe u Tursku? Sigurno bi odmah završili u zatvoru“, naveo je Galić. 

On je poručio da će svi koji dolaze u BiH morati da poštuju domaće zakone i da nikome neće biti dozvoljeno da bude iznad njih, ma ko to bio. 

Delegacija Turske, na čelu sa Erdoganom, doputovala je u BiH kako bi učestvovala na Samitu procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi koji se održava na ministarskom i predsjedničkom nivou u Sarajevu i na Jahorini.