Mještani Baljaka, najvećeg sela u opštini Bileća, na jedinstven način odužili su se svim žrtvama ratova iz ovog kraja. Izgradili su tri spomenika svojim precima, kćerima i sinovima koji su stradali od 1912. pa sve do odbrambeno-otadžbinskog rata, bez obzira kojoj vojsci su pripadali i na koji način su izgubili život.


Poruka opomene, bratske ljubavi i sloge upućena je danas sa Baljaka. Složno i isključivo vlastitim novcem mještani su podigli tri spomenika: žrtvama vojnih sukoba i ropstva iz Prvog svjetskog rata i poginulim borcima u posljednjem, odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Jedinstven na ovom području, a vjerovatno i šire je spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata - zajednički i za partizane i za četnike. Kažu Baljčani, ni tada, a ni sada se nisu međusobno sukobljavali, pa su dobili i zajednički spomenik.
"Ovo su spomenici sjećanja i opmene, posebno za današnje mlade generacije kakvi trebaju i kakvi ne trebaju biti. Ako budu jedinstveni, kao što smo mi bili u posljednjem otadžbinskom ratu, spasiće se teritorija i narod, a puno manje će stradati naroda nego što ih je stradalo u Drugom svjetskom ratu", ističe Veselin Vujović, član Odbora za izgradnju spomen obilježja.
Dvanaest Baljčana dalo je svoj život za Republiku Srpsku. Članovi njihovih porodica sa tugom, ali i ponosom danas su bili kod spomen-obilježja.
"Postojala je velika želja i volja da se na neki način odužimo ovim herojima, ne samo iz posljednjeg rata, nego i iz prethodna dva velika svjetska. Ja sam lično ponosan na sve ove ljude koji su dali doprinos stvaranju Srpske", rekao je Nikola Bajović, sin poginulog borca Vojske RS.
Svaki od ova tri spomenika nosi snažnu poruku i za potomke žrtava i za sve ostale. Više od 130 imena ispisano je na njima.
"Poruka jedinstva je poruka koju treba stalno da imamo na umu, šta možemo kad smo složni i kako stradamo kada smo nesložni. Ovaj treći spomenik za stradale u posljednjem ratu upravo govori da treba da budemo jedinstveni i šta nam je cilj", istakao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.
Danas na Baljacima živi oko 400 stanovnika, i ovo je najveće selo u bilećkom kraju. Jedno je od rijetkih koje se ne raseljava, a kažu mještani, ako uskoro dobiju vodovod , nadaju se da će tako i ostati.

RTRS