Nekoliko visokopozicioniranih pripadnika crnogorskih klanova već izvjesno vrijeme svoje poslove obavljaju iz Španije, gdje su povezani sa tamošnjim kriminalcima.mafija-balkan.jpg
Istražioci su došli do podataka o njihovom kretanju o čemu su obavještene španske kolege, saznanja su portala „Borbe“.
Kako nezvanično saznaje taj portal u bezbjednosnim krugovima, najmanje trojica vođa klanova iz Crne Gore se trenutno nalaze u toj zemlji. Za dvojicom crnogorska policija traga, a jedan se još uvijek ne potražuje.
Operativni podaci ukazuju da su oni u Španiji stvorili posebnu mrežu saradnika i da se bave švercom narkotika – kaže izvor.
Balkanska mafija okupljena u Španiji je zapravo kriminalno bratstvo Srba, Crnogoraca, Albanaca i Hrvata. To su ljudi iz podzemlja, ali i bivši specijalci srpskih i hrvatskih paravojnih formacija, koji se bave poslovima trgovine narkoticima, krijumčarenja ljudi, razbojničkih pljački i plaćenih ubistava.
Španija, kao raskrsnica puteva iz Evrope, Afrike i Amerike, postala je centar za skladištenje i distribuciju kolumbijskog kokaina, koji stiže direktno brodovima iz Kolumbije ili preko Južne Afrike.
Španija je kao centar narko-biznisa nekada bila baza i kriminalcima Darku Šariću i Luki Bojoviću.
U istragama španske policije otkrivena je i milionski vrijedna imovina ovdašnjih klanova. Njihovi stanovi otkriveni su u Madridu, Barseloni, Grenadi i Marbelji, u Malagi, kao i brojne jahte za koje se sumnja da su korišćene za prevoz droge.
Portal „Borba“ je takođe otkrio da je u jednom španskom gradu, ne imenujući ga, pretučen visokopozicionirani član kavačkog klana iz Kotora.