Tokom proteklih decenija nestajale su i nastajale države, mijenjale se granice, ali je balkanska ruta krijumčara, uvijek opstajala.
Putevi droge - Foto: RTRS
Putevi drogeFoto: RTRS
Riječ je o ruti koja se, kada je u pitanju droga, proteže od Afganistana preko Turske, Grčke, Bugarske, Kosova, Crne Gore, Srbije. Na tom putu nezaobilazna je i Bosna i Hercegovina. Nakon prelaska Hrvatske i Slovenije putevi droge vode u zapadnu Evropu.
Statistika pokazuje da su bh. graničari sve odlučniji da presjeku puteve, posebno na prostoru Istočne Hercegovine.

Potresna ispovijest Gojka Novčića iz Trebinja koju smo na na našoj Televiziji objavili prije godinu i po dana nikoga nije ostavila ravnodušnim. Bez ustručavanja govorio je o životnim užasima u kojima je bio zbog droge. A, u taj svijet ušao je još kao tinejdžer, u godinama koje vole da rizikuju, istražuju i u kojima je iskusnim i lošim ljudima lako da manipulišu mladima.14 godina na ivici između života i smrti.Brojni pokušaji da izađe iz toga i novo vraćanje uzrokovano latentnim nagovorom onih koji na ovom prostoru preprodaju drogu.
Balkanska narko ruta godinama se pominje na ovom prostoru. Polazna tačka je sa Bliskog istoka , Turske, preko Balkana ka zemaljama zapadne evrope. Najčešće se krijumčari heroin u pravcu istok-zapad. Jedan krak ove rute vezuje se za BiH. Istočna Hercegovina, zbog svog položaja i granice sa Crnom gorom i Hrvatskom posebno je interesantna krijumčarima.Brojne policijske akcije u kojima su hapšeni narko dileri sa ovog prostora, zaplijenjene velike količine droge samo potvrđuju da je ovaj prostor plodno tlo za ovu vrstu kriminala.U borbi sa krijumčarima drogom GR BiH u protekle dvije godine bilježi značajan uspjeh. Rezultati bilježe i graničari u Trebinju.
Količine oduzetih opojnih droga i broj evidentiranih slučajeva u 2016. godini, kada je o GP BiH riječ, znatno premašuju statistike iz prethodnih godina-poručuju iz ove policijske ustanove..Posebno se u tom segmentu rada ističe Jedinica GP BiH Trebinje.
U 2016. i 2017. godini ova Jedinica imala je četiri zaplijene velike količine marihuane- 52 kilograma na području Trebinja, 13 kilograma na graničnom prelazu Klobuk, 343 kilograma na području Bileće i 86 kilograma na području Gacka. Ovaj granični prelaz, u čijoj je nadležnosti oko 210 kilometara granice, od toga 140 kilometara sa CG i 70 sa Republikom Hrvatskom.
Za šesnaest godina postojanja Jedinice graničari u Trebinju oduzeli su više od tone marihuane i 175 stabljika indijske konoplje.Samo u prethodnih 13 mjeseci na ovom prostoru pripadnici ove službe oduzeli su 450 kilograma marihuane.
Marihuana se na ovom prostoru uglavnom krijumčari pješke uz izbjegavanje mjera nadzora, ali i u vozilima u kojima su namjenski napravljena mjesta za sakrivanje opojne droge i autobusima.Rizik koji donosi borba sa pošasti današnjice onima koji su odlučili da se upuste u to nije prepreka.
Upravo zbog terena područj Istočne Hercegovine pogodno je krijumčarima. U 2016. godini evidentirano je 66 slučajeva u vezi sa opojnim drogama.Nadležnim tužilaštvima podnesen je 61 službeni izvještaj i prijavljene su 72 sosbe. Borbu sa krijumčarima drogom vode i u PU Trebinje. Samo u prošloj godini zabilježili su 115 slučajeva u vezi sa zloupotrebom opijnih droga.


RTRS