Balkanski narko-bosovi u posljednjih nekoliko godina uspjeli su ono što mnogo poznatije i veće mafijaške organizacije nisu. Srpski, crnogorski i hrvatski vladari kokainskog podzemlja ne samo da su uspostavili odlične kontakte sa samim vrhom kolumbijskih kartela, nego i da robu, odnosno kokain, i to mjeren u tonama, dobijaju na odloženo plaćanje, odnosno na dijeljenje zarade pola-pola, i to poslije prodaje.narko bos-balkan.jpg

Uspjeli su i da na međunarodnom nivou postanu lideri u organizaciji prekookeanskog šverca, od organizacije pomoraca do dobrih prihvatnih veza u lukama širom Evrope. I ne samo to. Uspjeli su i da pod svojom kontrolom drže ulična narko-tržišta i to najbogatijih evropskih država, u kojima su cijene po gramu i najveće. Ali apetiti su i pored toga porasli.

Posljednja policijska akcija, kojom su koordinisale DEA i Europol, i u koju se bile uključene policije deset država, pokazala je da je Evropa postala mala za ambicije balkanskih bosova.droga-balkan.jpg

Evropska granica koja je doskoro bila jedino krajnje odredište svih puteva kokaina, postala je pretijesna, a balkanski bosovi prešli su u osvajanje azijskog i australijskog tla. Tako je 421 kilogram kokaina, u organizaciji balkanskog kartela, brodovima stigao do, do sada neosvojivog tržišta Azije, odakle je privatnim avionima trebalo da se prošvercuje u Australiju.

Droga je zaplijenjena u Hongkongu i pokrenula je akciju koja je u Švajcarskoj dovela do hapšenja bosa ove organizacije – Podgoričanina Iljmija Frljučkića poznatijeg kao Majk Doković.

I ne samo po ovom imenu. Iza njega je desetak lažnih identiteta i dosije pun krivičnih djela, i saradnika u narko-biznisu od Kostarike, do Belgije, Francuske, Holandije, Češke, Hrvatske i Srbije, gdje mu je i živela devojka, inače državljanka BiH Nevenka Čuturić.

Vlasti Hongkonga zaplijenile su ove godine više od tone kokaina, što je rekordna zapljena narkotika, vrijednog 127 miliona dolara. Od zaplijenjene količine, 421 kilogram kokaina trebalo je da bude prošvercovano do Australije, i to privatnim avionima.

Upravo iza šverca ove količine kokaina, kako se sumnja, stoji balkanski narko-kartel na čelu sa Dokovićem.

Zapljena ove količine kokaina označila je i finalnu realizaciju policijske istrage koja je započeta tajnim praćenjem godinu i po dana ranije, i to pod kodnim imenom "Familija".

Kokain je u Hongkongu zaplijenjen u aprilu, u tri odvojena slučaja, u kojima su uhapšena petorica osumnjičenih: dvojica državljana Hongkonga i trojica Australijanaca.

U nastavku akcije "Familija" narednog mjeseca uhapšeno je još 11 osoba. Akcije hapšenja izvedene su u Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Švajcarskoj, gdje je i zaplijenjeno još 600 kilograma kokaina, kao i dva miliona evra u gotovini i milion evra u luksuznoj robi.

U Švajcarskoj je uhapšen i Doković, i to u momentu dok je kontrolisao pošiljku od 600 kilograma kokaina, vrijednu 18 miliona evra.

O važnosti akcije govori da je Europol izdao saopštenje u kome se navodi da su se institucije za sprovođenje zakona iz cijelog svijeta udružile kako bi razbile balkansku kriminalnu mrežu, za koju se sumnja da je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu koristeći privatne avione.

- Balkanski dileri droge, kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, nisu djelovali samo u Evropi i Južnoj Americi, gdje su 2018. i 2019. organizovali letove s jednog kontinenta na drugi, već i u Aziji, gdje su koordinisali pomorskom trgovinom kokaina, uglavnom u Hongkongu i Makau - navodi se u saopštenju Europola.

Inače, akciju, čija je glavna meta bio Doković, prije godinu i po dana pokrenuo je hrvatski USKOK, a zbog važnosti istrage u posao su se uključili Europol, Frontex, američka DEA, kao i policije Hongkonga, Paragvaja i Urugvaja, Srbije, Belgije, Švajcarske, Italije, Francuske, Češke i Slovenije.