„Balkanski tok“ kompletan – Srbija i Mađarska spojile cijevi (Foto: AP Photo / Darko Vojinovic) -
Javno preduzeće Srbijagas i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod Balkanski tok kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske i Srbije stizati do srednje Evrope.

Od sutra Mađarska zakupljuje kapacitete, a Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu. Prve količine tranzitnog gasa kroz Srbiju za srednju Evropu kreću 1. oktobra.

- U ovoj struci kada se spajaju dve cijevi na granici, koje dolaze iz dvije države, to se naziva zlatno povezivanje. Kada već dođemo do zlatnog povezivanja, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdijevanje gasom - rekao je Ferenc Sabolč, predsejdnik Uprave FGSZ.

Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa", rekao je da je na ovaj način stavljena tačka na dugogodišnji veliki posao kojim je Srbija i konačno riješila pitanje snabdijevanja gasa iz drugog pravca, a ne samo preko Ukrajine.

- Niko se više u Srbiji neće smrzavati, a cijena gasa se za domaćinstva neće ni od jeseni mijenjati. Poskupljenje zbog cijene nafte koju prati cijena gasa će se preliti na Srbijagas - objasnio je Bajatović.