BANjALUKA - Diplomirani mašinski inženjer i ratni vojni invalid Zdravko Bosnić, pored besparice i brojnih poteškoća s kojima se susreće, uspijeva da svojim inovacijama zadivljuje mnoge širom svijeta.

Ovaj penzioner izumio je mehanizam za čamac koji može da plovi uzvodno, automobilsku gumu koju nije moguće probušiti i još mnogo inovacija koje nastaju u gotovo nemogućim uslovima.

U to su se uvjerili i predstavnici Udruženja Banjalučana iz Švajcarske koji su mu uručili vrijednu novčanu donaciju, deset kubnih metara ogrevnog drveta kako bi mu olakšali predstojeću zimu i paket životnih namirnica.

Bosnić ističe da mu je ova pomoć dobrodošla, a najviše mu treba sredstava kako bi pokrio troškove lijekova. Kaže da se sam bori kroz život i nastoji da obezbijedi sve što mu treba, ali da nema uslova za rad.

- Zimi je dosta hladno, tako da mi je ova pomoć dobrodošla kako bih mogao da radim ono što volim. Nažalost, često sam dolazio u situaciju da mi fali novca, a bogami, nekad i da bez večere legnem. Mada, ne žalim se, nije toliko ni loše - rekao je Bosnić.

Dodao je da troši puno lijekova i sve ih sam plaća, pa će mu ova pomoć olakšati bar da neko vrijeme ne kuburi sa svakodnevnim problemima.

- Iako nemam uslova za rad i bole me ruke, na kojima sam imao dosta lomova, trudim se da nešto napravim. Zimi je dosta hladno pa sam se do sada snalazio kako znam i umijem. Ova drva će mi sigurno pomoći da prebrodim hladne dane - rekao je Bosnić.

Pohvalio se da je do sada napravio nekoliko mašina i izumio čamac koji plovi uzvodno, ali i da je proputovao “mnogo svijeta” i osvojio pregršt medalja.

- Sve sam uradio sam i pokazao da mogu da napravim šta hoću - pojasnio je Bosnić.

Sekretar Udruženja Banjalučana iz Švajcarske Jovan Vujasin rekao je za “Glas Srpske” da ovo nije njihova prva humanitarna akcija te da su do sada napravili pet zvaničnih akcija.

- Ovo nam je zapravo posljednja akcija. Dovezli smo mu drva za zimu i ostatak novca od oko 700 KM. Informaciju o njemu smo dobili od dobrih ljudi iz Banjaluke sa kojima smo redovno u kontaktu - rekao je Vujasin.

Zlatna medalja

Zdravko Bosnić je ispričao da je čamac njegov prvi upotrebljivi izum iako ih je bilo mnogo do sada.

- Sve radi na sistemu poluge. Čamac je bezbjedan i ne može da se prevrne. Pretvara kinetičku energiju u mehaničku. Turbina se može podići iznad vode da je, ukoliko je jak vjetar, on obrće i može ujedno da radi i kao vjetrenjača. Ovako kosa turbina dobila je zlatnu medalju u Novom Sadu - pojasnio je Bosnić.