Izvođenjem klasične, džez i popularne muzike 20. i 21. vijeka u Muzeju Hercegovine u Trebinju, kvartet „Flaute“ iz Banjaluke nastavile su turneju po Republici Srpskoj započetu prošle godine u svome gradu.


Četiri mlade flautistkinje Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić su, uz pomoć glumice Milice Dimitrić koja je dočaravala izvedena djela, izvodile kompozicije Vivaldija, Debisija, Rahja, Rozmana i domaćeg kompozitora Dalibora Đukića.
U pitanju je, u stvari performans u kome je je ovaj kvartet svirao, a Dimitrićeva dodatno pomagala publici u razumijevanju djela, ali na način što je govorila stihove, u toku izvođenja menueta ona ga je otplesala i slično.
“Mi upravo i radimo na tome da spajamo različite umjetnosti, različite prostore i različite ambijente, gdje se trudimo da muziku izvedemo iz koncertnih dvorana, zbog čega smo izabrali baš Muzej Hercegovine”, kazala jedna od članica Sunčica Lončar.

Poslije Trebinja slijedi koncert u Istočnom Sarajevu, čime se završava projekat mladih flautistkinja “Qatre ARTplus” koji je počeo novembra 2016. godine u Banjaluci kada je održan performans “Fluteta” u Banskom dvoru.
Nezavisne novine