U okviru projekta „Mliječni put kroz Republiku Srpsku“, Banjalučko studentsko pozorište izvelo je sinoć u Kulturnom centru Trebinje pozorišni komad „Mlijeko“.


Predstava „Mlijeko“, rađena u režiji Slobodana Perišića, otkriva nam zanimljiv dramski tekst savremenog grčkog autora Vasilisa Kacikonurisa i donosi priču o usamljenoj, disfunkcionalnoj porodici doseljenika iz Gruzije.


Grčka za majku Rinu i njenog starijeg sina Andonisa predstavlja nadu i mogućnost novog života, a za mlađeg sina Lefterisa – put u ludilo. To je priča o ljudskoj tranziciji, o poljuljanom identitetu emigranata i njihovom pokušaju da se uključe u drugi i drugačiji način života.


U najkompleksnijoj ulozi, neprilagođenog Lefterisa, našao se Aleksandar Ristanović koji je ostavio i najjači utisak na sve prisutne, dok je profesorka glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, Jelena Trepetova Kostić, tumačeći lik Rine, dočarala neizmjernu ljubav i strah svake majke za svoje dijete.


Zbog problema Lefterisa, trpi cijela porodica. Život u novoj sredini i ono sa čim se sve susreću, proizvodi dramu iz koje svaki lik pokušava da se izvuče na svoj način.


„Kao što i sam Lefteris kaže: ‘Stalno govore kako život teče i ti treba da učestvuješ. Šta ako ja ne želim da učestvujem u takvom životu i ako ja to na drugi način gledam, ako neću da živim po tim pravilima i onako kako se od mene očekuje?’. On je neprilagođen i neprihvaćen od okoline i društva, pokušava da živi na neki svoj način, a na gledaocu je da odluči da li je taj način ispravan ili nije“, kaže glumac Bojan Kolopić, koji u predstavi tumači lik starijeg brata Andonisa.


Lik Andonisove vjerenice Nastje predstavila je mlada glumica Kristina Šikanić, a izvođenje na gitari glumca Darka Stojića i ruske pjesme pojačali su intenzitet drame.


Trebinjska publika pamtiće ovaj komad po snažnoj priči i burnim emocijama koje je izazvao.


Predstava „Mlijeko“ premijerno je izvedena 2017. godine i od tada je višestruko nagrađivana. Banjalučko studentsko pozorište učestvuje u realizaciji projekta „Mliječni put kroz Republiku Srpsku“, koji je osmišljen kroz gostovanje ove pozorišne kuće u pet opština, s ciljem unapređenja kulturne atmosfere, shvatanja pozorišta kao pokretljivog, dinamičnog kreatora inovativnih ideja.


Predstava je izvedena u Ribniku i Mrkonjić Gradu, a nakon Trebinja, putuje u Srebrenicu i Šamac.


Izvor: KC