Ministarstvo unutrašnjih poslova, PU Banjaluka - Foto: RTRS

Pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, preduzimaju istražne mjere i radnje protiv N.N. službenog lica i lica N.M. S.T. i B.L. zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka, saopšteno je sinoć iz banjalučke Policijske uprave.

- Za sada nepoznato službeno lice se sumnjiči da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka, dok se lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti, a koji su lica S.T. i B.L. svojim odborenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su N.M. S.T. i B.L. po nalogu postupajućeg tužioca OJT Banjaluka pozvana u svojstvu osumnjičenih da daju izjavu u Policijskoj upravi Banjaluka i da su se odazvali pozivu.

- N.M. je izjavu dao u prisustvu advokata, te su neistinite tvrdnje ovog lica da je na njega vršen pritisak da "oda" svoj izvor. Tako nešto može potvrditi i sam advokat ovog lica - navodi se u saopštenju.

Iz PU Banjaluka dodaju da je licu N.M. po nalogu postupajućeg tužioca, a u skladu sa članom 130. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, privremeno oduzet mobilni telefon koji je on dobrovoljno predao policijskim službenicima, te da je predmet odmah deponovan u Osnovnom sudu u Banjaluci.

- Još jednom ponavljamo, krivično djelo koje se stavlja na teret licu N.M. nije zbog, kako on navodi, odbijanja da oda svoj izvor i navodnog njegovog postupanja po novinarskim postulatima. Po nalogu postupajućeg tužioca prema licu su preduzimane mjere i radnje zbog sumnje da je počinio krivično djelo povreda tajnosti postupka u kojem se jasno navodi sankcija za onog ko neovlašteno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili drgog nadležnog organa proglašeno kao tajna - navedeno je u saopštenju.