Bebi-fudbaleri milionski biznis

Svake godine između 14.000 i 15.000 djece polaze iz zemalja Zapadne Afrike sanjajući da postanu čuveni fudbaleri u Evropi. Ali samo mali broj u tome uspijeva.

Ovoj temi posvećena je serija televizije RAI 3, pod nazivom "Ljudski faktor".

Prema dokumentima koji su prikazani u emisiji, najveći broj one djece koja sanjaju uspješnu fudbalsku karijeru, biva prepušten sam sebi, napušten u evropskim gradovima, poput izvjesnog O.V. porijeklom iz Senegala.

Njegovi roditelji su posrednicima platili 9.000 evra jer su posrednici obećavali da će od njihovog sina napraviti svjetsku zvijezdu. Dječak je završio sam na ulici.

Da bi ukinula ovakvu praksu, koja se širi i gdje se obrću milioni evra, svjetska fudbalska federacija FIFA je uvela zabranu transfera mladih, potencijalnih fudbalera, sa jednog na drugi kontinent.

Međutim, podmlaci fudbalskih timova puni su maloljetnika koji su dovedeni iz Afrike u Evropu, izigravajući pravila Fife.

Takvih je u Italiji više, a ovih dana tužilaštvo u Firenci je pokrenulo postupak protiv vlasnika kluba koji je svojevremeno doveo maloljetnog Kristijana Kuamea, danas napadača firentinskog kluba, iz Obale Slonovače, a za njegovu preprodaju kao fudbalera, zaradio je prema optužbi, milion evra.

Istrage o bebi-fudbalerima otvorene su i u fudbalskim klubovima u Parmi, Pratu i La Speciji.

Fifa je kaznila vlasnika fudbalskog kluba u La Speciji, zbog "trgovine maloletnicima" na kaznu od oko pola miliona evra i zabranu na dvije godine da učestvuju u razmjeni/prodaji fudbalera.