Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Akademik Matija Bećković izjavio je da su Srbi u jednom vijeku doživjeli dvije golgote - preko Albanije u Prvom svjetskom ratu i preko Jugoslavije u trećem jugoslavenskom ratu, naglasivši da je kolona koja se po ilindanskom suncu formirala od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio.

On je naglasio da je u toj koloni "pobijeđeni srpski agresor" krenuo iz svojih kuća pred "pobjednicima koji su porazili tu agresorsku vojsku".

- Vojsku koju su činila djeca u traktorima i uplakani starci i starice, kolijevke i porodilje koje doje novorođančad, pseće kućice i kućni ljubimci. Vojsku koju prate ranjenici i bosi prognanici - naveo je Bećković za Večernje novosti.

Bećković ističe da su djeca koja su tada stigla u Srbiju u kolijevkama i na majčinim grudima sada ljudi kojima ne treba ništa objašnjavati jer oni najbolje znaju šta su doživjeli.

- Neki od njih su već slavni umjetnici, sportisti, novinari i predstavljaju prave ikone u našem narodu - poručio je Bećković.

On je naveo da je svojevremeno predlagao da se postave bilbordi na kojima bi se jedna pored druge pokazala golgota preko Albanije i golgota u suprotnom pravcu – preko Jugoslavije, jedna po ledu i snijegu, a druga po ilindanskom suncu od Knina do Beograda.

- Ove dvije golgote preko Albanije i preko Jugoslavije, a naročito druga su snimljene i možemo i danas da ih gledamo. To što Televizija Beograd nije vršila direktan prenos, mnogima je najžalije. Verovatno Amerikanci imaju najbolji snimak i jedne i druge - kaže Bećković.

On je naglasio da onu srpsku golgotu od Vezirovog do Zidanog mosta, kada su Srbi krenuli na zapad, još niko ne spominje.