Matija Bećković - Foto: RTRS
Akademik i istaknuti srpski pjesnik Matija Bećković prokomentarisao je nedavnu izjavu lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koji je kazao da je "Bećković svoj život potrošio da bi negirao nešto što je jedina njegova autentična vrijednost".

- Ne znam zašto jedan predsjednik Republike ne bi govorio istinu. Ima li nekog da ne zna da sam ja cijelog života negirao Crnu Goru, a on je opjevavao i proslavljao u svojim poemama. I što je najgore ja sam Crnu goru negirao zgrćući milione, a on je pjevao u njenu slavu o svom trošku ne tražeći od nje nikad ništa - kaže Bećković.

Ko ne zna, dodaje on, "da sam ja u 21. vijeku progonio monahe i pjesnike počev od Njegoša do Amfilohija i Joanikija".

- Da sam ovog posljednjeg i hapsio pa čak nedavno namjeravao i da ga ubijem usred Beograda i tako pokušao da litije pretvorim u pogrebne povorke. Ko ne zna da sam ja iz Crne Gore progonio sveštenike koji nisu Crnogorci, a zaštitio ih je predsjednik Republike rekavši da bi to bilo kao kad bi Grčka iz Svete Gore istjerivala monahe koji nisu Grci. Uprkos rezoluciji EU kojom je izjednačen komunizam i fašizam ja sam ove godine podigao spomenik Titu usred Crne Gore i zaprijetio da ću oburdati svaki kamen ako neko pokuša da podigne neku novu crkvu ili obnovi Njegoševu kapelu na Lovćenu - navodi Bećković.

Onda nije čudo, nastavlja Bećković, "što sam mu, poštujući evropski sistem vrijednosti, zabranio ulaz u Crnu Goru tako da je predsjednik Republike bio primoran da se odmetne u šumu, što je prvi slučaj u "deset vijekova crnogorske državnosti", prenosi In4s.