Bojan Benderac 2024.jpg (760 KB)

Razvojna agencija grada Trebinja pripremila je projekat adaptacije ljetnog kina koje bi trebalo da postane multifunkcionalna ljetna scena, kao i uređenja prostora u dvorištu i unutar zgrade Muzeja Hercegovine gdje će biti otvorena suvenirnica.

Direktor Razvojne agencije Trebinje Bojan Benderać izjavio je Srni da je riječ o projektu u okviru programa "Interreg IPA Hrvatska - BiH - Crna Gora", ukupne vrijednosti dva miliona evra, od čega je budžet za Trebinje 300.000 evra.

"Realizacija ovog projekta doprinijeće daljem razvoju turizma u našem gradu. Ljetna scena će omogućiti održavanje različitih događaja iz oblasti kulture, a poseban značaj dobija ako imamo u vidu veliki broj izložbi, promocija knjiga, predstava, koncerata u ljetnom periodu. Što se tiče suvenirnice u zgradi muzeja, ona će biti specifična po tome što će nuditi predmete rađene u saradnji sa različitim udruženjima kroz inkluzivni model saradnje", pojasnio je Benderać.

On je naveo da su od svega pet odobrenih projekata u okviru ovog programa dva iz Trebinja, da je vodeći partner projekta Tvrđava kulture Šibenik, dok su ostali partneri Banjaluka, Bar, Ulcinj i Karlovac.

Benderać je istakao da je veoma značajna za Trebinje i promocija grada među partnerima i gradovima iz kojih dolaze.

"Tu bih posebno izdvojio Tvrđavu kulture Šibenik i mogućnost dalje saradnje ove ustanove i Muzeja Hercegovine koja je već uspostavljena zajedničkim održavanjem `Noći tvrđava`, a koja će, siguran sam, biti intenzivirana kroz ovaj projekat", rekao je Benderać.

On je dodao da je u početnoj fazi realizacije projekat "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Istočna Hercegovina - zajedno do radnih mjesta", koji su pripremili u saradnji sa Područnom privrednom komorom Trebinje kao vodećim partnerom.

"U ovom projektu vrijednom oko 400.000 KM očekuje nas niz obuka i programa osposobljavanja za nezaposlena lica u različitim strukama, kao i subvencije za samozapošljavanje, te druge aktivnosti koje podrazumijevaju saradnju lokalnih samouprava iz Istočne Hercegovine, institucija za podršku, Zavoda za zapošljavanje i kompanija", rekao je Benderać.

On je naveo da je Razvojna agencija Trebinja od sredine ove godine dio projekta "Inovativna komunikacija usmjerena na mala i srednja preduzeća" u okviru programa "Interreg Evropa", te da budžet Razvojne agencije iznosi oko 65.000 evra.

"Cilj projekta je uklanjanje prepreka koje sprečavaju mala i srednja preduzeća da pristupe podršci koju nude regionalne i lokalne uprave, kao i da komunikacija između institucija i malih i srednjih preduzeća bude manje birokratska i lakša za korisnike", rekao je Benderać

On je dodao da su dio projekta studijske posjete i upoznavanje sa alatima i primjerima dobre prakse koji doprinose unapređenju dostupnosti i korištenja sredstava različitih EU i lokalnih programa podrške kada je riječ o malim i srednjim preduzećima.

Benderać je rekao da je učešće u ovom projektu značajno i sa stanovišta što su IPA zemlje tek pristupile programu "Interreg Evropa" i da je Razvojna agencija grada Trebinja jedna od rijetkih organizacija iz BiH koja je dobila priliku da se priključi jednom od projekata u implementaciji.