Bojan benderac.webp

Razvojna agencija grada Trebinja - TREDEA, sa drugim lokalnim ili međunarodnim akterima, realizovala je u protekle četiri godine niz razvojnih projekata za ovaj grad, vrijednih oko milion i po maraka, pri čemu bespovratna sredstva različitih donatora čine blizu 90 odsto ovog iznosa.

Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije grada Trebinja, kaže da sprovode brojne projekte koji stručno, materijalno i tehnički unapređuju uslove u pojedinim privrednim djelatnostima, sa dosta širokim spektrom - od unapređenja prakse u stručnom obrazovanju, preko izgradnje nove turističke infrastrukture, do podrške u opremi za poljoprivrednike.

Agencija je, dodaje on, tri godine zaredom realizovala projekte u okviru poziva koji raspisuje Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, a koji su se odnosili na sektor poljoprivrede, kroz čiju su realizaciju podijeljeni plastenici za poljoprivredne proizvođače, te nabavljen kombi hladnjača i veliki plastenik za potrebe Agrarnog fonda.

"Jedan od boljih projekata je realizovan sa Fondacijom 'Helvetas - Moja budućnost', sa kojom smo od 2019. do kraja 2021. godine radili na programima prilagođavanja formalnog obrazovanja potrebama lokalnog tržišta rada, gdje smo realizovali više različitih inicijativa, pa je, između ostalog, opremljeno pet kabineta praktične nastave u Tehničkoj školi i Centru srednjih škola, a vrijednost te opreme je oko 100.000 KM", navodi direktor Benderać.

On napominje da je i trebinjska Tržnica opremljena rashladnim vitrinama, stolovima i uniformisanim suncobranima koji se, osim za te potrebe, koriste i na dosta manifestacija u ovom gradu.

"Najzad, tri mini sirane - linije za proizvodnju sira dodijeljene su komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima u tri različita sela, a ukupna vrijednost ovih projekata je bila preko 350.000 KM", napominje direktor Razvojne agencije grada Trebinja.

Kroz projekat "Emoundergrounds", nastavlja Benderać, nabavljeni su, između ostalog, oprema i namještaj, te kreirani sadržaji za digitalnu (VR) prezentaciju austrougarskih tvrđava, a ta postavka se nalazi u Muzeju Hercegovine, dok je učešće u programu "Pronacul" omogućilo da se proširi sportsko-turistička ponuda u okviru Parka prirode "Orjen", gdje su izgrađeni zip-lajn i vještačka stijena za penjanje kod planinarskog doma, via ferata, odmorište, putokazi i informativne table o biljnom i životinjskom svijetu.

Ukupna vrijednost oba ova projekta, koje povezuje zajednička tema - prirodno i kulturno nasljeđe i njegova turistička valorizacija, za Trebinje je bila blizu 500.000 KM.

"Trenutno implementiramo projekat 'ReTRail', koji se odnosi na turistički sektor, s posebnim akcentom na aktivni i autdor turizam, a u okviru ovog projekta, vrijednog više od 300.000 KM, biće adaptirana biciklistička staza prema trebinjskom izletištu Jazina, urađeni su stalci za parkiranje bicikala, natkriveni parking u kasarni, odmorišta, digitalna platforma za turističke operatere, itd.", ističe Benderać.