bojan benderac.jpg (186 KB)

Direktor gradske Razvojne agencije u Trebinju Bojan Benderać izjavio je Srni da je posljednjih mjeseci raspisan niz poziva i pripremljeni su kvalitetni projekti iz više oblasti vrijedni 1,5 miliona KM.

Benderać je rekao da Razvojna agencija sprovodi projekat podrške mikro, malim i srednjim preduzećima vrijedan oko 75.000 KM, a koji se odnosi na podršku kroz konsultantske usluge za uvođenje inovacija u marketingu i razvoju novih proizvoda ili usluga.

On je dodao da se ovaj projekat sprovodi u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA, a podržalo ga je pet preduzeća iz Trebinja.

Benderać je podsjetio da su u prethodnih pet godina realizovali projekte vrijedne 1,6 miliona KM, od kojih su najveći dio bespovratna sredstva različitih donatora.

Prema njegovim riječima, Agencija je u prethodnom periodu sprovela brojne aktivnosti, a akcenat su stavili na uspješan završetak nekoliko projekata.

"Kruna je bila završna konferencija projekta `Ritrejl` / ReTRail/, usmjerenog na sektor turizma. Tom prilikom je održana i promotivna vožnja biciklističkom stazom od Trebinja do naselja Jazina, koja je uređena kroz ovaj projekat, a podijeljeno je 25 nabavljenih bicikala", precizirao je Benderać.

Benderać je podsjetio da su krajem aprila potpisali ugovor sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske koji se tiče realizacije projekta iz sektora poljoprivrede, a čija je vrijednost oko 140.000 KM i u kojem su partneri grad Trebinje i Agrarni fond.

"Projekat podrazumijeva izgradnju objekta i nabavku mašina za preradu i pakovanje proizvoda koje će koristiti Agrarni fond, te nabavku mašina koje će biti podijeljene poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Benderać.

On je naveo da Agencija učestvuje i u brojnim projektima koje priprema i sprovodi grad Trebinje, te tako pružaju podršku i u projektu kroz koji će biti izgrađen i opremljen inovaciono-preduzetnički centar.

"U prethodnih nekoliko mjeseci raspisan je niz poziva iz različitih programa - ADRION, Interreg IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora i IPA CBC BiH-Crna Gora, u okviru kojih smo sa našim partnerima pripremili kvalitetne projektne prijedloge iz različitih oblasti, od turizma i kulturno-istorijskog nasljeđa do energetske efikasnosti, ukupne vrijednosti 1.500.000 KM", istakao je Benderać.

On je napomenuo da su podršku u pripremi projektnih prijedloga u okviru ovih poziva pružili i drugim ustanovama i institucijama iz Trebinja.

"Do kraja godine nas očekuju aktivnosti vezane za podršku preduzetništvu kroz različite programe podrške, kao i raspisivanje još nekih poziva za koje ćemo se potruditi da se što bolje i kvalitetnije pripremimo", rekao je Benderać.

On je naglasio da je značajno što kroz većinu tih projekata Agencija nastavlja uspješnu saradnju sa partnerima iz ranijih projekata.