Beogradu je svečano otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga na kojem će tokom sedam sajamskih dana biti predstavljeno oko 500 izdavača iz svijeta i regiona. Predsjednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović rekao je otvarajući Sajam da je knjiga od Zakonopravila Svetog Save do danas dijelila istorijsku sudbinu srpskog naroda.sajam-knjiga-bgd.jpg

“Kada je narod robovao, robovala je i knjiga, kada su se Srbi selili, selila se i knjiga, kada je našem narodu bilo teško, knjizi je bilo još teže”, podsjetio je Vitezović.

On je istakao da se u svijetu trenutno nalazi bar 5.000 vrijednih srpskih rukopisa i da će književnici od nadležnog ministarstva i državnih institucija tražiti da se založe da bar u digitalnoj formi budu vraćeni u zemlju kako bi bili izučeni i predstavljeni građanima.

Vitezović je rekao da je ova godina izuzetno značajna za srpski narod, jer u njoj slavi osam vijekova svoje države, osam vijekova Srpske pravoslavne crkve i osam vijekova književnosti.

U ime Egipta, zemlje domaćina ovogodišnjeg Sajma, prisutne je pozdravio predsjednik Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali koji je ukazao da je njegova zemlja jedna od najstarijih civilizacija koja je poznavala pisanu riječ, a danas u savremenom dobu nosilac jednog od najznačajnijih sajmova knjiga na arapskom području.

“Danas Međunarodni sajam knjiga u Kairu upoznaje kulturno i civilizacijsko nasljeđe Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu sa svojom jedinstvenom prirodom i karakterom, uspostavljajući okvire za saradnju koji su započeti na prošlogodišnjem skupu”, rekao je Ali.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstaviće se i brojni izdavači iz Republike Srpske.

Svečano otvaranje reprezentativnog nastupa Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu knjiga najaljeno je za sutra u 12.00 časova u svečanoj sali beogradskog Sajma.

Nastup Srpske ove godine je u znaku goraždanske štamparije, koja je bila prva štamparija na tlu današnje Republike Srske i jedna od najranijih kod Srba, uopšte.

Srpska će svoje izdavaštvo predstaviti na 42 štanda, na 54 promoccije i u 12 sajamskih sala.