Brisel - Foto: RTRS
Na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u procesu pristupnih pregovora Srbije i EU otvoren je klaster Četiri, koji obuhvata četiri pregovaračka poglavlja iz oblasti Zelene agende i održive povezanosti.

Otvorena su četiri nova poglavlja - o transportnoj politici /poglavlje 14/, energetici /poglavlje 15/, transevropskim mrežama /poglavlje 21/ i životnoj sredini /poglavlje 27/, čime je broj do sada otvorenih poglavlja došao do 22, prenijeli su beogradski mediji.

Delegaciju Srbije u Briselu predvode premijer Ana Brnabić i ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović.

U ime Savjeta EU konferencijom predsjedava slovenački državni sekretar Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje Oliver Varheji.

Srbija je do sada, prema staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Nakon današnje međuvladine konferencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podijeljenih u šest klastera.

Na prethodnoj međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, prema novoj metodologiji, već ima otvoren prvi takozvani fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.