Berkovići, Parohijski dom - Foto: SRNA
 
Parohija dabarska uputila je poziv za novčanu donaciju za nastavak izgradnje i završetak objekta parohijskog doma u Berkovićima za šta je neophodno oko 80.000 KM.

Na zvaničnom sajtu opštine Berkovići objavljeno je da je do sada uz pomoć Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i opštine Berkovići izgrađen objekat /u sivoj fazi/ u šta je uloženo 110.000 KM.

- Potrebna su nam sredstva da nastavimo gradnju, a za završetak objekta nedostaje nam još približno 80.000 KM. Molimo vas da učestvujete u gradnji ovoga saborišta koje će biti na radost svima - navodi se u pozivu objavljenom na sajtu opštine.

Uplata priloga iz zemlje može se izvršiti na žiro račun Srpske pravoslavne crkvene opštine dabarske broj: 5620088163027731 otvoren kod NLB Razvojne banke, a instrukcije za uplate iz SAD i inostranstva nalaze se na zvaničnom sajtu opštine Berkovići.

Na sajtu opštine Berkovići navodi se da je Saborni hram Svetog kneza Lazara i novomučenika srpskih izgrađen u Berkovićima 2007. godine i mjesto je saborovanja vjernog naroda ovoga kraja. Uz hram je, prema blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, 2018. godine počela izgradnja parohijskog doma sa stambenom etažom i kancelarijom koji su neophodni za crkvenu zajednicu u Berkovićima i Stocu.

Parohija dabarska postoji od 1895. godine, a do tada je bila u sastavu parohije Poplatsko-dabarske.

Današnju parohiju čine dijelovi opština Berkovići, Nevesinje, Bileća i Stolac.