Amfilohije - Foto: AFP
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ključkom Tavoru na Bjelasici, iznad Kolašina, povodom slave hrama.

Nakon liturgije, mitropolit Amfilohije predvodio je litiju oko hrama, a onda je sa sveštenstvom i vjernicima blagosiljao slavski kolač i grožđe.

Mitropolit Amfilohije je, obraćajući se okupljenima, naglasio da Crna Gora danas sve dublje srlja u provaliju sa brozomornom ideologijom koja i do danas vlada na tom prostoru, te pozvao sve ljude u Crnoj Gori da izađu na predstojeće izbore, ali da glasaju, kako je rekao, za vječno ljudsko dostojanstvo.

Vladika je istakao da oni koji sada vode Crnu Goru u svojoj bespameti svetosavlje proglašavaju za fašizam.

- Sveti Sava je jedan od najpoznatijih svetitelja sveukupnog hrišćanstva. Njegove ikone ćete naći od Kremlja, širom Rusije, Rumunije, Bugarske do svetog grada Jerusalima i Amerike. Hramovi njegovi su širom svijeta podignuti. I toga Svetoga Savu ovi sada svrstavaju među fašiste. Možete da zamislite kakva je to bespamet i neznanje - naglasio je mitropolit Amfilohije.