Kako bi u situaciji borbe sa epidemijom virusa korona obezbijedili neophodan pristup internetu đacima i studentima, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević sastao se sa generalnim direktorom M:tela Markom Lopičićem i saradnicima, kako bi u saradnji sa ovom kompanijom obezbijedili internet za sve u obrazovnom sistemu.
Srđan Rajčević (Foto: twitter.com/rsrdjan) -
Na sastanku, kojem su prisustvovali i izvršni direktor za tehniku Miodrag Vojinović i izvršni direktor za marketing i prodaju Radmila Bojanić, zaključeno je da je u ovom trenutku važno pružiti mogućnost svim učenicima i studentima da imaju pristup internetu, kako bi se obrazovni proces u vanrednoj situaciji mogao provoditi.

S tim u vezi, svim korisnicima mobilne telefonije M:tel će omogućiti besplatan pristup portalu RTRS-a, kako bi učenici osnovnih škola mogli pratiti nastavu i gledati ponovno sadržaj koji su eventualno propustili.

Kako bi se i svim srednjoškolcima i studentima omogućio pristup internetu za potrebe onlajn nastave, na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstva prosvjete i kulture, dostaviti informacije o srednjoškolcima i studentima koji nemaju pristup internetu, a kompanija M:tel će im dodijeliti bonus od 15 gigabajta saobraćaja mjesečno, bez naknade, do kraja školske godine.

Pored toga, M:tel će i svim univerzitetskim kliničkim centrima, te svim domovima zdravlja i bolnicama u Republici Srpskoj, JZU Institutu za javno zdravstvo i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, povećati pristup internetu - duplo, tamo gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju. Ova odluka se odnosi i na sva zavisna društva kompanije M:tel, odnosno i na korisnike M:tel-a, Blicnet-a, Telrad Net-a i Elta-kabela.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo će i u narednom periodu komunicirati sa kompanijom M:tel, kao i sa svim ostalim privrednim subjektima koji u ovom trenutku mogu da doprinesu i pomognu oblasti obrazovanja u vanrednim uslovima.