Hapšenje - Foto: Ustupljena fotografija

Osnovni sud u Višegradu odbio je prijedlog Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo za određivanje mjere pritvora protiv četiri lica koja su uhapšena zbog talačke krize u petak, 16. juna u Rudom.

Prvoosumnjičenom licu čiji su inicijali A.V, određena je mjera zabrane sastajanja sa licem N.D, kao i približavanje od 50 metara, zbog sumnje da je počinio krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Sud je odbio da odredi pritvor licima čiji su inicijali A.M, N.O. i B.D, osumnjičenim za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, jer je utvrdio da ne postoje razlozi propisani odredbom člana 197 stav 1 tačka b i v Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba u roku od 24 časa.

Lica čiji su inicijali A.V, A.M, N.O. i B.D. osumnjičena su da su počinila krivična djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, protipravno lišenje slobode i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora zbog opasnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi imati priliku i uticati na svjedoke, te uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Pritvor je zatražen i zbog bojazni da će osumnjičeni, ako se nađu na slobodi, ponoviti isto krivično djelo ili počiniti drugo krivično djelo.

Ova lica su osumnjičena da su u petak, 16. juna, oko 8.00 časova u krugu privatnog preduzeća za preradu mesa "Dva brata" u Rudom, u vlasništvu A.V, prijetnjom da će upotrijebiti silu zajednički spriječili u vršenju dužnosti službenike sudske policije čiji su inicijali P.P. i P.B.