IMG_20230314_100548_resized_20230314_100614228.jpg (259 KB)

U februaru ove godine, na području Istočne Hercegovine, nije bilo krivičnih djela koja bi uznemirila građane i koja bi narušila povoljan bezbjednosni ambijent, pa je stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Trebinje zadovoljavajuće, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen rad Policijske uprave Trebinje tokom prethodnog mjeseca sa uporednim pokazateljima od prethodne godine.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje je istakao da je smanjen broj narušavanja javnog reda i mira te da je stopa rasvijetljenosti krivičnih djela preko 90 odsto.

U prethodnom mjesecu u saobraćaju su stradala dva pješaka.

„Pored svih aktivnosti koje smo provodili i o kojima je javnost bila obaviještena i koje su provođene u kontinuitetu, nismo zadovoljni stanjem u saobraćaju jer imamo dvije nezgode sa poginulim licima. Ovo je zabrinjavajuće i u narednom periodu se moraju aktivnosti pojačati. Isto tako bih pozvao sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, da je bezbjednost saobraćaja zajednička briga svih nas. Da ne može niko da shvata da treba da smanji brzinu ili veže pojas zbog policije, da ih ne bi sankcionisali, jer onda ne postižemo krajnji cilj. Ako tome dodamo našu nemarnost, prelazak ulica na svim mjestima, nepoštovanje saobraćajnih propisa, infrastrukturu i loše vremenske uslove, koji su bili u februaru, onda je rezultat ovakav, nažalost“, rekao je Laketa.

Najavljeno je da će policijski službenici intenzivirati aktivnosti kako u saobraćaju tako i u oblasti kriminaliteta, naročito u dijelu koji se odnosi na neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga, a provodiće se i aktvnosti kontrolisanja ugostiteljskih objekata i onih za koje postoji sumnja da bi mogli biti mjesto okupljanja lica devijantnog ponašanja.

Prema riječima Miodraga Jankovića, načelnika Sektora policije, na području Policijske uprave Trebinje, u februaru, je evidentirano 15 narušavanja javnog reda i mira što je za dva manje u odnosu na isti period prošle godine.

„Najviše počinjenih prekršaja odnosi se na vrijeđanje i tuču i fizički napad, potom ometanje privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija. Pored ostalog, evidentiran je i jedan prekršaj držanje životinja bez nadzora. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kome je učestvovalo pet i više lica“, naveo je Janković.

U prethodnom mjesecu se dogodilo 25 saobraćajnih nezgoda, za tri više u odnosu na prošlu godinu.

„Ukupno je na području uprave evidentirano 1400 prekršaja u saobraćaju, iz saobraćaja je isključeno 116 vozača, od čega 102 vozača zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, pet pod dejstvom opojnih droga i osam prije sticanja prava upravljanjem vozilom. Iz saobraćaja je isključeno 20 vozila“, naveo je Janković.

Velibor Vukoje, načelnik Sektora kriminalističke policije je, na današnjoj konferenciji istakao, da je u oblasti kriminaliteta evidentirano 19 krivičnih djela, 15 onih koji se odnose na opšti kriminalitet, jedno na zloupotrebu opojnih droga, dva na privredni kriminalitet i jedno na bezbjednost saobraćaja.

„Nadležnim tužilaštvima podneseno je 16 izvještaja protiv 18 lica, među kojima su četiri povratnici“, istakao je Vukoje.

 Na današnjoj konferenciji nisu mogli dati više informacija o slučaju „torba puna droge“, koja je pronađena u Mesarima, zbog toga što se, kako je navedeno, preduzimaju istražne mjere i radnje po naredbama Okružnog javnog tužilaštva u Trebinje te radi konspirativnosti predmeta.