Gradu Trebinju je na Konferenciji o ekonomiji u Budvi uručen BFC sertifikat, čime se Trebinje pridružilo lokalnim zajednicama iz regiona koje su na ovaj način i zvanično okarakterisane kao mjesta sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.trebinje-sertifikat.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je preuzeo ovaj sertifikat, istakao je da je ovo veliko priznanje za Trebinje, na kome je Gradska uprava intenzivno radila u posljednje vrijeme, otkada je usvojeno niz novina u radu administracije i unaprijeđena komunikacija sa privrednicima i građanima.

“Prošle godine smo obaviješteni da smo sertifikovani, nakon čega su uslijedile kontrole našeg rada, da bi nam u Budvi i zvanično bio uručen ovaj sertifikat”, naveo je Ćurić.

On je istakao da su, osim Trebinja, sertifikati uručeni i predstavnicima još 14 lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

“Grad Trebinje i ove lokalne zajednice ovim su dodatno ojačali svoje kapacitete ka potencijalnim investitorima, ispunjavajući na ovaj način svoju viziju da privuku nova ulaganja”, naveo je Ćurić.

BFC program sertifikacije

Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se sprovodi u BiH-Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Privredna komora Republie Srpske je tehnički sekretarijat, zadužena za realizaciju BFC sertifikacije u Republici Srpskoj.

Ovaj program namijenjen je gradovima i opštinama koji imaju odgovarajuće kapacitete, strateški su opredijeljeni da unaprijede privredni ambijent, podstaknu razvoj lokane ekonomije i privuku investicije.

Cilj Komore je da kroz sprovođenje programa BFC sertifikacije podrži aktivno učešće privrede u radu lokalne samouprave, definisanju strateških ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja i zajednički rad na njihovom ostvarivanju.