BiH je nastavila da tone na listi koja prati lakoću poslovanja u zemljama širom svijeta, što je i potvrdio najnoviji izvještaj Svjetske banke "Doing Business 2020." gdje je zauzela 90. mjesto, a ispred nje su čak Butan i Mongolija.bh-poslovanje.jpg
Od ukupno 190 rangiranih zemalja, BiH je pozicionirana najlošije u regionu, a među zemljama iz cijelog svijeta društvo joj prave El Salvador, San Marino i Gvatemala.

Najbolje rangirana zemlja u regionu je Sjeverna Makedonija, koja je zauzela visoko 17. mjesto, potom Slovenija na 37. i Srbija na 44. mjestu. Šest mjesta iza nje nalazi se Crna Gora, koja je za jednu poziciju bolja od Hrvatske koja je rangirana na 51. mjestu.

Prema podacima iz izvještaja Svjetske banke, u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola BiH se nalazi na 173. mjestu, a u kategoriji pokretanja poslovanja čak na 184. mjestu. Kada je riječ o dostupnosti električne energije BiH se pozicionirala na 74. mjestu.

Izvještaj pokazuje da se BiH nalazi na 141. mjestu u kategoriji plaćanja poreza, a na 64. poziciji prema dostupnosti kredita. Kada je riječ o zaštiti prava manjinskih dioničara zauzela je 88. mjesto, a u kategoriji rješavanja insolventnosti 37. mjesto.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković ističe za "Glas Srpske" da je loša politička situacija najveći teret BiH.

- To je trenutno glavni razlog zašto smo tako loše pozicionirani. Godinama se vraćamo istim temama, a premalo se bavimo ekonomijom. Kada su loši ekonomski pokazatelji povlače se raznorazna politička pitanja, mimoilaženja i prepucavanja među političarima, a ekonomija je u nekom drugom planu. Stiče se utisak da BiH nije pogodna za investicije i opšte poslovanje, jer vlasnici kapitala ne mogu biti sigurni šta će uslijediti nakon što ovdje ulože novac - pojasnio je Duduković.

Dodao je da je to razlog zbog kojeg se BiH nalazi na tako lošoj poziciji prema lakoći poslovanja.

- Veliki problem su i administrativne procedure. Mnogo je administracije i gubljenja vremena na procedure koje nikome ništa ne donose, već samo odmažu onima koji posluju. Umjesto da se vrijeme usmjerava u rast i razvoj, koristi se za ispunjavanje administrativnih procedura - istakao je Duduković i dodao da su razni parafiskalni nameti u BiH i te kako kočnica razvoju ekonomije. Ističe da su to opterećenja za koja se ne zna u koju se svrhu plaćaju, a koja u velikoj mjeri pritišću preduzeća.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić smatra da je ključna kočnica razvoja ekonomije u BiH politička situacija, jer niko neće doći i uložiti kapital tamo gdje ne zna šta će sutra biti sa njim. Stanić je povodom sedme Međunarodne naučne konferencije i poslovnog foruma "REDETE 2019", poručio da politička situacija mora da se stabilizuje kako bi se ekonomija razvijala.

- Nema ekonomije u trusnom političkom području - ocijenio je Stanić.

Predsjednik Organizacionog odbora poslovnog foruma Jovo Ateljević rekao je da je cilj konferencije da poveže privredu, predstavnike izvršne vlasti i akademske zajednice.