20201222_132625_resize_68.jpg

Ministarstvo pravde BiH zatražilo je od Srbije izručenje svog državljanina Darka Eleza (40), koji je uhapšen juče u Beogradu, po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo.

Elez je nakon hapšenja priveden Specijalonom sudu u Beogradu, gdje mu je sudija za prethodni postupak odredio ekstadicioni pritvor zbog opasnosti od bjekstva. Sud precizira da je Elezu određen privremeni pritvor do 18 dana.

- Privremeni pritvor će se ukinuti ako molba za izručenje i dokumentacija navedena u članu 4 Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izručenju ne bude dostavljena u roku od 18 dana od dana pritvaranja - navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu. Pritvor mu moze biti produžen do 40 dana, do dostavljanja kompletne dokumentacije.

Viši sud je ukazao da se molbom Ministarstva pravde BiH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom BiH zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela. U Sarajevu je 2013. godine podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala.