trebinje-pijaca11.jpg

U sezoni respiratornih infekcija, Hercegovci najbolje pokazuju svoju inovativnost, pa im tako nisu strane ni alternativne metode liječenja. Čajevi, bijeli luk, med samo su neki od lijekova sa kojima se Hercegovci bore protiv gripe.

Evo šta kažu u Trebinju kojim prirodnim lijekovima se bore protiv gripa:

"Znate koji je najbolji lijek - ren, izrenda se, pa se stavi u med, i jedan limun. I to svako jutro da se uzme, jedna kašičica“.

"Većinom svako jutro napravim voćno, cvekle, meda, narandže, jabuke“.

"Kadulja, med, čajevi, prirodno“.

"Čajeve redovno pijemo, pomalo slanine, bijelog luka. U čajeve vjerujem, mješavinu pogotovo, i hvala Bogu svake godine dobro prođemo“.

Bijeli luk je poznat kao prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbjegavaju zbog karakterističnog mirisa. Međutim, Hercegovci imaju rešenje i za to.

"Ali ujutru ga gutam, ne da ga jedem, kao tabletu, jer se onda se ne čuje“, poručuju Hercegovci.

Dok virusi haraju, pijačni prodavci na jugu zadovoljno trljaju dlanove. Ovih dana najviše se kupuju čajevi, med i bijeli luk.

Čajeve, kažu Hercegovci, ne zaobilaze:

"Treba malo više čajeva, bijeloga luka, slanine, utopliti se“.

"Za kašljeve, iskašljavanje, ja bih preporučila kapi slatkog pelina, dobar je i crveni vrijesak. Crni sljez, bijeli sljez“.

"Svakodnevno uzimanje i čajeva i bijelog luka, meda, zeleni, povrća, voća. Bijelog luka što više i biće nam bolje. Po koja čašica vina hercegovačkog, i to je to“.

Osim prirodnih metoda kojima se Hercegovci liječe, na dobar imunitet zaslužan je i i vitamin D, kojeg na jugu Srpske nikad ne manjka.