Vaskršnja jaja - Foto: RTRS

Vaskrsenje Hristovo slavi se svečano i u Semberiji. Svetu arhijerejsku litrugiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini služio je episkop zvorničko tuzlanski Fotije. Održano je i trideseto takmičenje za izbor najtvrđeg i najljepšeg vaskršnjeg jajeta.

Episkop zvorničko- tuzlanski Fotije pozvao je vjernike na slogu, mir i sabornost .

- Budimo sa Hristom da bi on bio sa svima nama, da bi bio sa našim srpskim pravoslavnim narodom u vijekove vijekova, Hristos Vaskrse – vaistinu vaskrse - rekao je vladika zvorničko-tuzlanski Fotije.

Vaskršnji dani dani su radosti, dobrote i praštanja, a vjernike vaskršnja liturgija okuplja u vjeri i ljubavi.

- Za mene je Vaskrs najveći hrišćanski praznik i ja ga kao takvog slavim sa porodicom, šaramo jaja, dolazimo u crkvu - kaže TO2 Filip Perković.

Maja Ilić dodaje da je Vaskrs za nju praznik kada je porodica na okupu, kada svi praštaju jedni drugima i kada se vole.

Trideseti put za Vaskrs održana je "Jajarijada". Nagradu za najjače jaje osvojio je petogodišnji Despot Janković. Njegov brat kaže da je za pobjedu najviše zaslužna baka.

- Ponosan sam na brata, učestvujemo već pet godina, svake godine nam naša baba odabere jaja - rekao je Dragan Janković.

I ove godine žiri je imao težak zadatak da izabere najljepše jaje.Ipak Katarina je odnijela pobjedu.

- Prvo dobijem ideju i eto ove godine sam oslikala život Isusa Hrista na pet jaja, akrilnim bojama i treba mi otprilike sat i po do dva za svako jaje. Slikam ih sve ručno, sve sa jednom manjom četkicom - dodala je Katarina Simojlović, pobjednica takmičenja.

Učestvovalo je stotinjak takmičara, a kulturno-umjetnički program izveli su najmlađi ansambli SKUD-a Semberija.