Bileća: Otkriven spomenik vojvodi Radovanu Radoviću

Srn2021-10-3_1344582_1.jpg (224 KB)

U Bileći je danas otkriven i osveštan spomenik vojvodi Radovanu Radoviću, komandantu jedinice Bilećki dobrovoljci, povodom 30 godina od formiranja ove proslavljene jedinice koja se u odbrambeno-otadžbinskom ratu junački borila za slobodu srpskog naroda širom Republike Srpske.

Kroz jedinicu Bilećki dobrovoljci "Vojvoda Radovan Rade Radović" prošlo je oko 500 boraca, od kojih su 24 poginula za odbranu otadžbine, a svi su bar jednom bili ranjeni.

Spomenik su otkrila djeca Bilećkih dobrovoljaca, a prethodno je u Sabornom hramu Svetog Save služen parastos poginulim i umrlim borcima jedinice Bilećki dobrovoljci "Vojvoda Radovan Rade Radović".

Miloš Radović, sin vojvode Rada, rekao je nakon otkrivanja spomenika u centru Bileće da su danas on i njegova porodica ponosni i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju spomenika.

Srn2021-10-3_1344582_2.jpg (213 KB)

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović, koji je bio jedan od dobrovoljaca u ovoj jedinici, istakao je da je ona u proteklom ratu imala ogroman značaj.

"Samo naše pojavljivanje na teškim frontovima na kojima su nekad i padale linije povećavalo je moral ostale vojske i mi smo predvodili te ljude, vraćali izgubljene i zauzimali neprijateljske položaje", rekao je Vujović novinarima prisjećajući se ratnih dana.

On je dodao da je od prvog dana bio u toj jedinici sa vojvodom Radovićem koji im je svima na frontu ulivao veliku snagu i sigurnost.

"Kada je Rade bio tu, kao da je bilo još 100 ljudi i tada smo znali da nam neprijatelj ne može ništa. Bio je rođen da bude vojnik i vođa, izuzetno hrabar i čestit, oličenje dobrote i hrabrosti", istakao je Vujović.

Predstavnik Boračke organizacije Nevesinja Vojin Gušić smatra da svako treba da bude ponosan na ovaj spomenik - krajputaš koji će opominjati buduća pokoljenja šta znači boriti se za čast i svoj narod.

"Radović je vojvoda i vojskovođa koji je sačuvao čast srpskog borca iz Velikog rata koji je uvijek na frontu išao prvi i govorio `Braćo, za mnom`", istakao je Gušić.

On je naglasio da je nemjerljiv doprinos vojvode Rada i bilećkih dobrovoljaca u prošlom ratu jer nisu izgubili nijedan položaj gdje god da su ratovali širom Republike Srpske, te da su časno ratovali budući da nisu okaljali obraz srpskog ratnika.

Spomenik vojvodi Radoviću, koji je ubijen u Bileći 1998. godine, rad je vajara Bojana Nikolića iz Novog Sada.

Svečanosti otkrivanja spomenika u Bileći prisustvovali su i predstavnici ostalih hercegovačkih gradova i opština, te boračkih organizacija i više udruženja iz Hercegovine.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×