Bileća - sjećanje - Foto: SRNA
U Bileći je danas, povodom 75 godina od mučeničkog stradanja, služen pomen đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću, a u bilećkom "Ravnogorskom parku" postavljene su dvije biste - komandantu Špiru Babiću i vojvodi Savi Kovaču.

Pomen Mihailoviću služen je u Hramu Svetog Save u Bileći, u prisustvu načelnika opština Bileća i Gacko Veselina Vujovića i Ognjena Milinkovića, organizatora skupa Bilećkog četničkog odreda i brojnih građana.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 75 godina od mučeničkog stradanja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića i jedini živi legitimni četnički vojvoda Slavko Aleksić iz Bileće rekao je da se danas navršava 75 godina od mučeničke smrti i pucnja u đeneralove grudi.

- Upriličili smo pomen đeneralu, gorskom caru, heroju Ravne gore, najodlikovanijem oficiru prošlog vijeka i svim njegovim vojvodama, oficirima i vojnicima. Neka im Gospod da mir i vječni pokoj - rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da su se ljudi u Bileći danas okupili i zbog istine i pravde, jer je "istina samo jedna i ne može da se zakopava u zemlju, kao što su je komunisti zakopavali decenijama".

- Stojeći između ovog krsta i ovih spomenika pitam se kome je teže - dželatu ili žrtvi? Po meni teže je dželatu, jer sve nosi u sebi i ne smije da kaže. Stojeći ovdje pitam se da li iz mora bratske krvi može da izađe pomirenje. Naša istorija poznaje samo dvije riječi - seobe i diobe. Molim se Bogu da nam se diobe nikada ne ponove - poručio je Aleksić.

Radomir Babić, brat komandanta Graničnog bataljona Bilećke četničke brigade Špira Babića, kome je danas u parku u Bileći otkrivena bista odmah prekoputa biste Draži Mihailoviću, rekao je da mu to mnogo znači i da je o tome sanjao gotovo pola vijeka.

On je istakao da se veličina njegovog brata ogleda u njegovim dobrim djelima jer je spasio brojni narod, djecu i žene od stradanja.

Šćepo Kovač, potomak vojvode i komandanta Ljubomirskog bataljona Bilećke četničke brigade Save Kovača, rekao je da je ovo veliki dan i poručio da se ne smiju ikada više dozvoliti podjele, nego je potrebna sloga.

- Ovo nam je poruka da je najvažnije da budemo složni, da nikad više ne bude rata, nego da imamo mir, slogu, djecu i napredak - poručio je Kovač.

Kovač je naglasio da je vojvoda Sava Kovač sa saradnicima organizovao i zaštitio narod ljubomirskog kraja od stradanja od ustaša, te da se na području Ljubomira i prostora koje je pod njegovim rukovodstvom branjeno, nije dešavalo, kao u mnogim drugim dijelovima Hercegovine, da su ustaše bacale narod u jame.

- Izvojevali su sjajnu vojničku pobjedu. Oko 1.500 ustaša je u avgustu 1941. godine pošlo iz Trebinja da pobije i popali Ljubomir. Sava je sa Jovanom Mišeljićem na Mosku organizovao zasjedu i spasio narod - podsjetio je Šćepo Kovač.

On je dodao da je i brat vojvode Save, Blagoje, bio jedan od najpovjerljivijih oficira bliskih đeneralu Draži Mihailoviću zbog čega je, kako kaže, od partizana stradala njihova porodica.

- Ostao je živ samo moj otac, a ubili su mi djeda godinu dana pošto je Trebinje oslobođeno, i to sve ima zabilježeno u guslarskoj pjesmi `Stradanje porodice vojvode Save Kovača`. Ubili su mi tetku od 18 godina i drugu tetku, majku šestoro male djece 1947. godine, tri godine posle rata, kao i tri strica - rekao je Kovač.

Prisutnima se obratio i vajar Milovan Bokić, koji je Draganu Babiću, bivšem načelniku opštine Bileća, uručio bistu Špira Babića.

- Želja mi je da na današnji datum uručim poklon čovjeku koji je najzaslužniji što je napravljen ovaj Ravnogorski park u Bileći - potomku Špira Babića, našem Draganu Babiću - rekao je Bokić.