U Bileći je danas u 67. godini umro Čedomir Zeno Popović, ovogodišnji dobitnik Vidovdanske povelje ove opštine i nekadašnji komandant čete poznate kao "Zenova četa".


Popović će biti sahranjen sutra u 14.00 časova na groblju u Petrovićima u Crnoj Gori.
Popoviću je Vidovdanska povelja za 2017. godinu dodijeljena za izvanredne rezultate u obrazovanju i vaspitanju mladih generacija, za čuvanje i napredak kulture Bileće i srpskog naroda uopšte.
Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistarske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Radio je kao kustos u Zavičajnom muzeju u Bileći, jedno vrijeme kao profesor istorije umjetnosti i latinskog jezika u bilećkoj gimnaziji.
Bio je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Hercegovine od 1997. do 2004, kada ga je visoki predstavnik na sedam i po godina ostavio bez posla i bilo kakvih primanja, uz veoma ograničenu slobodu kretanja.
Za vrijeme oOadžbinskog rata bio je komandant jedne od najuglednijih vojnih jedinica koja je sve vrijeme intervenisala na prvim borbenim linijama.
Autor je značajnog broja radova u naučnim i muzeološkim publikacijama.
Objavio je dragocjenu monografiju "Manastir Kosijerevo" i knjigu "Hram Svetog arhangela Mihaila na Stražnici u Petrovićima".
Godine 1996. odlikovan je Ordenom Miloša Obilića, što je bio nastavak herojske porodične tradicije u kojoj se isticao i Zenov djed Luka Popović, nosilac višestrukih odlikovanja iz ustaničkih ratova od 1875. do 1878.
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije dodijelio mu je 2016. Arhipastirsku gramatu.
Izvor: SRNA