Mještani sela uz regionalni put od Bileće do Ljubinja odlučili su da javno ukažu na problem koji imaju sa migrantima. Poručuju da im neželjeni gosti stvaraju velike probleme.migranti-protest.jpg

Skoro svaka napuštena kuća je,kažu, provaljena, a migranti svakodnevno u njih dolaze i tu traže smještaj.

U nekima su čak napravili veće štete i izazvali požar pričaju mještani. Zbog tih problema najavljuju  protesno okupljanje u nedjelju u podne kod seoske škole u Vranjskim zaseok Simojova.

Kažu skup će prijaviti policiji, a pozvaće i bilećke čelnike da im pokušaju pomoći u rešavanju ovog kako kažu velikog problema.

Ove reakcije inicirao je nedavni tragičan  događaj u kome je ubijen migrant.

U našu redakciju stizale su reakcije čitalaca, ne samo iz Bileće  i okoline nego i iz Bosne i Hercegovine. Neke od komentara nismo puštali, jer su bili izuzetno “huškački” u zavisnosti ko ih i zbog čega piše. Neki su podržavali ubistvo, a neki užasnim rječnikom napadali čovjeka koji je izvršio to krivično djelo, i to ne sa namjerom.

Ovaj tragični događaj niko u Hercegovini nije želio niti je to nešto što bi bilo ko normalan poželio da se više ikada desi.

Problem sa migrantima u ovom dijelu Republike Srpske prisutan je dvije godine. Na njega su ukazivali i mještani i Granična policija BiH i mediji. Institucije koje su nadležne za ovaj problem moraju da nađu mehanizme za to.

Posebno da se zaštite stanovnici onih područja koja su najviše ugrožena migrantskom krizom koja u BiH ne jenjava.