Broj radnika u administrativnoj upravi u Bileći i ustanovama koje se finsiraju iz lokalnog budžeta smanjen je za 64. Još 15 radnih mjesta je pod upitnikom i, ako se ne prijave za stimulativne otpremnine, biće proglašeni za tehnološki višak. Iako je sistematizacija skoro završena, ogromni finansijski problemi opštine nisu riješeni.
 

Radnicima i dalje kasne plate, a posljednja tri mjeseca nemaju ni zdravstveno osiguranje.

U lokalnom radiju prepolovili su broj zaposlenih, sa 15 na sedam.

U Kulturno-sportskom centru manje ih je petoro, a još toliko procijenjeno je kao višak. Traže rješenja, kako ne bi morali dijeliti otkaze.

Radislav Uljaervić, direktor Radio Bileće istakao je da je ovo preduzeće među prvima obvailo posao smanjenja viška radnika, i, kako navodi, tako smanjilo troškove građanima ove lokalne zajednice.

Aleksandar Delić, direkotr „Kultruno sportskog centra“ u Bileći rekao je da postoji pritisak da se broj radnika smanji za još pet.

– Nemam volju to da provedem. Sagledali smo mogućnosti da sa aktuelnim budžetom završimo ovu godinu pa da vidimo za dalje – rekao je Delić.

Otpremnine, odlazak u penziju ili prelazak na bolje radno mjesto – značajno su smanjili broj zaspolenih u lokalnim preduzećima i upravi Bileće.

Četrdeset ih je manje u opštinskoj upravi, 24-oro u opštinskim organizacijama i preduzećima, ali opština i dalje „grca“ u dugovima.

 

Sistematizacija još nije završena, a upravu čeka teži dio posla-riješiti višak od još 15 radnih mjesta.

– Imamo problem da radnici žele da rade i nastave kao do sada. Dosta radnih mjesta je suvišno i na teret opštine, pa će ti zaposleni biti proglašeni tehnološkim viškom – kazao je Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Dodatnog povećanja pribojavaju se u lokalnoj upravi, jer zbog povećanja minimalca treba obezbijediti dodatnih 46.000 KM, kaže Vujović.

Za sindikalce otpuštanja ne dolaze u obzir, samo dobrovoljni odlazak ili redovno penzionisanje.

– Do sada sve je bilo na dorbovoljnoj osnovi i nismo bili u situaciji da se ljudi ostavljaju bez hljeba – naveo je Nikola Lero, predsjednik Sindikata opštine Bileća.

Plate svim budžetlijama kasne i dalje, onima koji opštinu nisu tužili osam mjeseci, dok su radnici koji putem suda traže svoj novac, primili decembarsku platu.

Tužbe radnika, i ostala dugovanja blokiraju opštinski račun, kaže načlenik Vujović, pa i uplate za doprnise kasne tri mjeseca.

Za dvije porodilje su uplaćeni dopronosi, kako bi u porodilište mogle o trošku Fonda.

Ostali radnici u Bileći za lijekove i preglede moraju platiti ili čekati neka bolja vremena.

Za stimulativne otrpemnine dosad je isplaćeno oko 1, 8 miilona KM koje je obezbijedila Vlada iz budžeta Republike Srpske.