Ni prvi čovjek opštine Bileća Miljan Aleksić ni njegovi saradnici, odbornici skupštinske većine, nisu se danas pojavili u skupštinskim klupama. U skupštinskoj sali u vrijeme kada je sjednica trebalo da počne bilo je devet odbornika opozicije.

bileća-skupština-kvorum.jpg

Predsjednik Skupštine Srđan Rogan rekao je da sjednica ne može da se održi zbog nedostatka kvoruma. Nisu se pojavili upravo oni koji su današnju sjednicu inicirali. Na redovnom skupštinskom zasijedanju trebalo je da se raspravlja, između ostalog, o izvršenju opštinskog budžeta za 2018. godinu. Neko je odlučio da nije vrijeme za to, kao ni za ostalih 16 tačaka dnevnog reda koje su trebale da budu razmatrane.

Iz opozicije su poručili da je neodgovorno i neozbiljno obašanje opštinske vlasti i da ovakvi postupci samo dodatno potvrđuju u kakvom se stanju nalazi opština.

"Situacija je izuzetno loša. Na današnjoj sjednici jedina ozbiljna tačka dnevnog reda je bila izvršenje budžeta za prethodnu godinu gdje bi se imalo mnogo toga reći. Problemi su ogromni" istakao je nezavisni odbornik Dragan Babić.

Njegov opozicioni kolega Dražen Dunđer, odbornik Srpske radikalne stranke "Dr.Vojislav Šešelj", rekao je da je sramotno što se odbornici skupštinske većine nisu pojavili, kako je istakao, zbog njihovih sitnih ličnih interesa.

Komentar jedinog prisutnog iz reda vladajuće strukture, predsjednika Skupštine Srđana Rogana, mediji nisu uspjeli da dobiju. Kulturno je obećao da će dati izjavu, ali obećanje nije ispunio. Očigledno nije imao šta da kaže ili nije znao šta će da kaže. U svakom slučaju, javnost nije danas mogla da čuje drugu stranu ove bilećke sage koja traje predugo.

Godinama, a može se reći i decenijama, Bileća privlači pažnju dešavanjima u skupštinskoj sali. Bilo je tu svega. Teških, uvredljivih riječi, ponašanja koje ne priliči ni ulici, a kamoli lokalnom Parlamentu. 

Bilo je dosta "tasića na vagi", dakle onih koji su lako presvlačili politički dres uglavnom zbog nekih ličnih interesa. Bilo je i onih koji su to više puta činili i to, svaki put, kada im se prethodni dogovor ne bi ispunio onako kako su zamislili.

Vlasti su se u ovoj vlasti ponekad i mijenjale, ali ponašanje u Skupštini gotovo nikako. 

Iako je Bileća godinama "tonula" i činilo se da dalje ne može ipak je, čini se, sada najgore.

Ulice u centru su raskopane, jer se mjesecima već izgrađuje vodovodna i kanalizaciona mreža. Potpuno je neizvjesno kada će ovaj projekat biti završen.bileća-raskopane ulice.jpg

  Račun opštine je, zbog nagomilanih dugovanja, često blokiran. Plate kasne kao i sve druge isplate iz opštinskog budžeta.

Sve u svemu, opština je gotovo u kolapsu i uopšte se ne nazire rješenje ove zamršene situacije. 

I dok se predstavnici oba politička tabora, pozicije i opozicije, međusobno optužuju, iznose "prljav veš" , neodgovorno i neozbiljno ponašaju u ulogama koje su željeli da "igraju", a birači im omogućili tu igru, najviše trpe upravo oni- birači, stanovnici Bileće.

Upravo su oni birali sve one koji su tokom svih godina sjedali i koji sada sjede u skupštinskim klupama. Birali su i načelnike opštine. I aktuelnog Miljana Aleksića i njegove prethodnike.

Kako sada stvari stoje, moraće da trpe svoj izbor još nešto više od godinu dana. A, tada- sami će odrediti dalju sudbinu ove opštine i njihovog života u njoj.